maandag 24 april 2017

medicatie en gewicht

Dikker worden door medicijnen. Elk pondje gaat door het mondje is altijd het gezegde. En daar zit ook veel waarheid in. Maar bij sommige medicijnen worden mensen ook dik, terwijl ze niet meer eten. Antidepressiva en andere middelen die het geestelijk welbevinden moeten verbeteren zorgen er voor dat mensen dikker kunnen worden. Maar er zijn ook andere medicijnen waardoor mensen dikker worden.Veel afvallen door geestelijke problemen

Mensen die een geestelijke aandoening hebben, kunnen in korte tijd heel veel afvallen omdat ze niet goed eten. Hun maag verdraagt het als het ware niet om te eten, omdat hun aandoening hen helemaal in beslag neemt. Is eenmaal vastgesteld dat de persoon in kwestie aan een ziekte lijdt dan worden vaak medicijnen voorgeschreven die van invloed zijn op het eetpatroon of op het gewicht als zodanig.

Antidepressiva hebben invloed op het gewicht
Het slikken van antidepressiva, maar ook middelen als lithium (tegen een bipolaire stoornis of te wel manische depressiviteit) heeft vaak de nodige bijwerkingen tot gevolg. In de eerste fase zijn dat er vaak heel veel. De persoon in kwestie is misselijk, heeft maag- of darmklachten, ziet wazig, is veel slaperig of kan zelfs huiduitslag krijgen. Als het middel eenmaal is opgenomen in het bloed worden die klachten vaak veel minder. Maar van de meeste middelen tegen depressie en andere aandoeningen van de psyche komen mensen wel aan. Sommige enkele kilo’s, maar in andere gevallen soms wel tientallen kilo’s. De aard en de ernst van de klachten zijn niet alleen afhankelijk per persoon, maar hangen ook van de dosis af die iemand moet slikken.

Gewichttoename niet alleen door meer eten
Iemand die zich weer beter gaat voelen, kan door de medicijnen ook weer gaan eten. Depressieve mensen eten soms ook heel veel om toch nog een bepaalde troost te hebben. Het kan dus zijn dat ze na het krijgen van medicatie juist minder gaan eten. Maar ook in die gevallen treedt vaak gewichttoename op, als gevolg van het medicijn zelf. Mensen die dus wel op hun gewicht willen letten in die gevallen, zullen de weegschaal goed in de gaten moeten houden. Als het echt de spuigaten uitloopt, terwijl er niet of niet veel meer gegeten wordt is het verstandig met de arts of psychiater te overleggen over het gebruik van de medicatie.Wellicht zijn er andere middelen die van minder grote invloed zijn op het gewicht. Probleem is dan wel dat er weer een gewenningsperiode in acht worden genomen, met soms opnieuw alle bijverschijnselen van dien. Zeker in een fase waarin iemand zich net weer een beetje beter voelt is dat niet aan te raden. In dat geval is het beter om het verhoogde gewicht eerst maar even voor lief te nemen en op een latere termijn over te schakelen op een ander medicijn.

donderdag 20 april 2017

E-sigaret

Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt naar aanleiding van het onderzoek dat elektronische sigaretten – zowel met als zonder nicotine - zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken.

Risico’s
Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat. De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.

Verschillen tussen vloeistoffen
Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat de samenstelling van de vele soorten e-vloeistof op de Nederlandse markt en die van de resulterende damp onderling sterk verschillen. Soms komen de gevonden hoeveelheden nicotine in de vloeistof niet overeen met de gehalten die op de verpakking staan. Van sommige stoffen blijken de concentraties in de damp hoger te zijn dan in de vloeistof; sommige stoffen ontstaan bijvoorbeeld pas bij verdamping. Aldehyden ontstaan bijvoorbeeld bij de opwarming van de vloeistoffen en metalen komen vrij uit de verdamper. Propyleenglycol en glycerol zijn ‘dragervloeistoffen’ voor nicotine en de smaakstoffen.

Stoppen met roken
Bij het roken van e-sigaretten komen wel minder schadelijke stoffen en lagere concentraties schadelijke stoffen vrij dan bij het roken van tabak. De NVWA geeft aan dat de risico’s beperkt blijven bij incidenteel gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Maar omdat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen, bestaat hierbij wel het risico dat de rookverslaving in stand blijft en mensen e-sigaretten blijven gebruiken of blijvend combineren met het roken van tabak.

dinsdag 18 april 2017

Frisdrank

Nooit eerder dronken we zoveel frisdrank, maar liefst 94 liter gemiddeld per persoon per jaar. En volgens diverse onderzoeken is dat slecht voor de gezondheid. Belgische gezondheidswebsite Goed Gevoel zette de gevolgen op een rijtje.

1. Door frisdrank verouder je sneller.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten dat het DNA van mensen die minstens twee suikerrijke frisdrankjes per dag drinken 4,6 jaar ouder is dan dat van mensen die dat niet doen.

2. Het vergroot je behoefte aan suiker.
Wie twee blikjes frisdrank per dag drinkt, neemt de smaak van suiker minder waar en verlangt daardoor meer naar zoetigheden. Dat concludeerde dr. Hans-Peter Kubis van de Universiteit van Bangor. ‘Omdat suiker gekoppeld is aan het beloningscentrum in onze hersenen willen mensen die veel frisdrank drinken nog meer suikers consumeren.’

3. Frisdrank wordt soms in verband gebracht met kanker.
Vrouwen zouden meer kans hebben op borstkanker als ze meer dan drie suikerrijke frisdranken per week drinken. Onderzoekers van de Laval Universiteit in Quebec kwamen vorig jaar tot de conclusie dat de densiteit van de borsten van vrouwen hoger wordt als ze veel frisdrank drinken en dat is een risicofactor voor borstkanker.

4. Cola is slecht voor je botten.
Een studie van de Tufts Universiteit in Boston uit 2006 toont aan dat vrouwen die elke dag cola drinken een minder stevige botstructuur in de heupen hebben dan vrouwen die dat niet doen. Dit zou komen omdat cola een grote hoeveelheid fosforzuur bevat.

5. Het koolzuur zorgt voor een opgeblazen gevoel.
Het koolzuur in frisdrank vult je maag met lucht. Wie lijdt aan het prikkelbare darmsyndroom, kan daar meer last van krijgen door veel koolzuurhoudende dranken te drinken.

6. Frisdrank beschadigt je tanden.
Ook light frisdranken zijn een aanslag voor je gebit. Het gaat namelijk om het citroenzuur dat in veel frisdranken zit. Fruitdrankjes met dezelfde hoeveelheid suiker brengen veel minder schade toe aan je tanden.

7. Suikerrijke dranken zijn slecht voor de lever.
Mensen die twee blikjes koolzuurhoudende fruitdrankjes per dag consumeren, zouden vijf keer meer kans hebben op leververvetting, blijkt uit een Israëlische studie uit 2009. De fruitsuikers worden direct door de lever opgenomen en omgezet in vet. Voor light dranken geldt hetzelfde.


zaterdag 15 april 2017

3 jarig bestaan Tren counseling

De afgelopen 3 jaar zijn voor Tren bijzonder goed verlopen.
Het starten 3 jaar geleden van een nieuwe organisatie die van betekenis zou zijn voor veel mensen is een doel wat behaald is.  (Er mogen natuurlijk altijd nog veel meer mensen de weg naar Tren vinden)

Iedere dag  geniet ik nog van de positieve reacties en bijzondere momenten die wij samen met onze klanten mogen beleven. Succes verhalen maken het natuurlijk nog mooier maar de diepgaande gesprekken, de achterliggende gedachten van de klanten , ieder op zijn of haar manier hun eigen verhaal vertellende, dat maakt het nog persoonlijker. Dat is waar wij voor wilde staan. Het is niet alleen het afvallen of het stoppen met roken wat aangepakt wordt. Het is het totaal plaatje wat veranderd en wat het juist zo bijzonder maakt. Iedereen schrijft hiermee zijn of haar geschiedenis.

Tren is niet alleen de methode maar ook de begeleiding van de mensen. Daarom ben ik blij dat 2,5 jaar geleden Monique erbij is gekomen. Het hele Tren plaatje wat 3 jaar geleden was ontstaan, is nu zijn weg aan het vinden.  Mijn visie op de toekomst is dat we met de methode van Tren nog veel meer mensen een andere toekomst kunnen geven. Uiteindelijk is en blijft het een hulpmiddel maar zoals ik al eerder schreef, samen met onze klanten schrijven we geschiedenis.

De klanten voelen zich als nieuw en gaan met een goed gevoel de toekomst in. Daarmee is dan ook een woordje van dank naar al onze klanten wel op z’n plaats. Door jullie openheid en positieve reacties, kunnen wij verder om samen, met nog meer mensen, geschiedenis te schrijven.

Ik ben trots op jullie en op Tren. Op naar de komende 3 jaar!

Liefs,

Mieke

donderdag 13 april 2017

Metabolisme

Bij de stofwisseling denken we vaak aan het gewicht, maar het is ook van toepassing binnen vele lichaamsprocessen. Cellen maken afvalstoffen aan welke binnen de stofwisseling worden omgezet naar nuttige stoffen. Indien daarbij een probleem ontstaat kunnen er afvalstoffen in organen en hersenen opbouwen waardoor stofwisselingsziekten zoals Sanfilippo worden veroorzaakt. Wat is de invloed van de stofwisseling op ons lichaam, gewicht, energie en ziekten?

Stimuleren van metabolisme
Indien we het over de standaard stofwisseling hebben dan bedoelen we altijd het gewicht. Hoeveel stoffen of energie worden ingenomen en hoeveel hebben we daarvan eigenlijk nodig. Door eenzijdige voeding in te nemen, weinig te kauwen of gewoon overmatig veel te eten wordt het lichaam dik. Dit kan ook door toedoen van schildklierproblemen worden getriggerd waardoor onvoldoende T3 en T4 hormonen het gewicht laten toenemen. Wat is de invloed van de schildklier op het metabolisme en hoe kan afvallen dan worden gestimuleerd?

B12, eiwitten en energie
Vele processen in het lichaam zijn op celniveau compleet afhankelijk van noodzakelijke stoffen. Meest voorname zijn B12 vitamine, voldoende energie en het verkrijgen van aminozuren uit eiwitten. De combinatie is van toepassing bij uiteenlopende stofwisselingsmechanismen. Er kan echter sprake zijn van een ontregelde stofwisseling waardoor cellen onvoldoende energie, mineralen of andere stoffen krijgen.

dinsdag 11 april 2017

Haarverlies tijdens overgang

Tijdens de overgang verandert er van alles in je lijf. En dit heeft ook gevolgen voor je haar. Het wordt droger, glanst minder en wordt dunner. Soms neemt haaruitval zelfs zulke extreme vormen aan, dat het verstandig is een arts te raadplegen. Gelukkig kunnen de meeste vrouwen met minder drastische maatregelen toe.


Het is niet alleen het hoofdhaar dat te lijden heeft onder de overgang. Haar over het hele lichaam kan in textuur en hoeveelheid veranderen tijdens en na de menopauze. Bij sommige vrouwen uit dit zich in donker, dikker en taai lichaamshaar. Dit wordt hirutisme genoemd. Veel andere vrouwen merken juist dat ze minder schaamhaar en okselhaar hebben. Op het hoofd wordt het haar veelal droger en glanst het minder. Een van de meest bekende overgangsklachten is bovendien haaruitval. Dit kan al beginnen als iemand rond de 40 jaar is.

Hormoonspiegel
Haaruitval tijdens en na de overgang heeft veel te maken met de veranderende hormoonspiegel. Van het vrouwelijk hormoon oestrogeen is bekend dat het een positieve invloed op de conditie van huid en haar heeft. En juist van dat hormoon gaat het lichaam tijdens en na de overgang minder produceren; soms tot wel 80 procent. Ook van de mannelijke hormonen (androgenen) wordt minder aangemaakt, maar dat is meestal maar 10 tot 30 procent. Hierdoor verandert de verhouding tussen de androgenen en de oestrogenen en raakt het lichaam uit balans.

Dunner haar
Door deze blijvende verandering in de verhoudingen, en door gevoeligheid van de hoofdhuid voor mannelijke hormonen, merken de meeste vrouwen dat hun haar aanzienlijk dunner wordt. Bij sommige vrouwen zal dat heel geleidelijk gaan. Anderen hebben te maken met perioden van meer of minder haaruitval. De verschijnselen zijn per persoon verschillend en hebben nauwelijks te maken met haartype, ras of haardracht. Wel valt haaruitval vaak eerder op bij langer haar.  En ook bij donkerharigen zie je de hoofdhuid vaak eerder door het haar heen schijnen.

Stress
Hormonale veranderingen zijn niet de enige reden voor haaruitval tijdens de overgang. Veel vrouwen kampen tijdens de menopauze met stress. Ook dit kan resulteren in dunner wordend haar en haarverlies, want stress beïnvloedt het groeipatroon van het haar. Het is daarom belangrijk stress zoveel mogelijk te vermijden.

zondag 2 april 2017

week van de overgang

Iedere vrouw komt in de overgang. De week van de overgang draagt bij aan bewustzijn bij vrouwen en het bespreekbaar maken van dit onderwerp thuis en op het werk.

Meer dan 80% heeft meer of mindere overgangsklachten. Het is een biologisch proces met grote fysieke, emotionele en mentale veranderingen en kent vier fases: pre-menopauze, peri-menopauze, de menopauze en de post-menopauze. Het begint tussen de 40 en 50 jaar en klachten kunnen gemiddeld 5 tot 10 jaar duren. Op dit moment zijn plm. 1.9 mln vrouwen tussen 45-60 jaar.

Kom deze week naar Tren counseling (van 3 april tm 8 april 2017) voor je overgangsklachten en krijg 5€ korting op je consult. Samen komen we er doorheen.