vrijdag 5 mei 2017

Invloed van stress op je gewicht (deel 2)

Hoe komt het dat je door stress afvalt?
Chronische stress zorgt voor een extra aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Adrenaline heeft een sterk effect op de schildklier, wat uiteindelijk tot een hogere stofwisseling leidt: je verbrandt meer energie.

Daarnaast verliezen veel mensen hun eetlust in tijden van stress en eten dus minder. Tel hierbij op dat gestresste mensen vaak extra lichamelijk bezig zijn en je begrijpt dat veel mensen afvallen in periodes van grote stress.

Aankomen door stress
Zoals hierboven beschreven heeft stress op zichzelf vaak een vetverbrandend effect, toch zijn er ook veel mensen die in stressvolle tijden juist aankomen. Dit komt meestal doordat deze mensen (soms onbewust!) veel of ongezond eten als uiting hebben om met stress om te gaan. Hierdoor zullen zij in plaats van afvallen dus juist aankomen door stress. De schaamte voor het overgewicht kan op zichzelf het probleem verergeren door additionele stress. Hierdoor kan je dus in een neerwaartse vicieuze cirkel belanden.

Stress zorgt voor buikvet
Een vervelende eigenschap van stresshormonen is dat ze suiker in het lichaam vrij maken en afgeven aan het bloed. Wanneer dit suiker vervolgens niet verbruikt wordt, dan zal het worden opgeslagen als vet, meestal rond de buik. Het kan dus heel goed zijn dat je maar niet van dat hardnekkige buikje afkomt doordat je te veel stresshormonen in je bloed hebt. Een buikje is niet alleen lelijk, maar ook vooral ongezond. De kans op diabetes is bijvoorbeeld een stuk groter bij mensen met veel buikvet.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je dieet ook een grote rol speelt in de hoeveelheid stresshormonen die in je lichaam circuleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten