vrijdag 31 maart 2017

Gelegenheidsroker

Ruim een op de vier (25,2 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rookt. Daarvan is 6 procentpunt gelegenheidsroker.
Dat is hoger dan het gemiddelde percentage rokers in de Europese Unie (EU), dat op 24 procent ligt. Hiervan rookt 4,7 procentpunt alleen op gelegenheid.

Nederlanders roken meer dan gemiddeld, dat komt vooral door het hogere percentage gelegenheidsrokers. De cijfers worden gemeld door Eurostat, het onderzoeksbureau van de EU.

Mannen roken over het algemeen meer dan vrouwen, ook in Nederland. 28,8 procent van de Nederlandse mannen rookt, tegenover 21,6 procent van de vrouwen.

De meest verstokte rokers wonen in Bulgarije (34,8 procent). In Zweden is dat meer dan twee keer zo laag: 16,7 procent.


woensdag 29 maart 2017

Mannen en hormonen

Van vrouwen weten we allemaal wel dat ze te maken krijgen met hormonale veranderingen. Veel minder bekend is dat mannen dit ook meemaken. Deze "mannelijke overgang" noemen we ook wel andropauze of penopauze. De eerste tekenen van deze penopauze kunnen zich al voordoen rond ons 40ste jaar.

Het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt voor 95% geproduceerd in onze testikels, en wordt via het bloed door het lichaam vervoerd. Testosteron heeft invloed op onze hersenen, botten, bloed, spieren, libido, erectiekracht en immuunsysteem en speelt dus een belangrijke rol bij het goed functioneren van ons lichaam. Als het testosteron-gehalte in het bloed afneemt, kan de man dan ook te maken krijgen met uiteenlopende klachten.

Als we ouder worden, neemt het testosterongehalte geleidelijk aan af. Dit is een normaal proces dat hoort bij het ouder worden. Het vormt pas een probleem als er hierdoor klachten optreden. Ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar krijgt klachten door een hormoontekort.

Omdat testosteron op veel organen invloed heeft, komen er vaak meerdere klachten tegelijk voor. Veelgehoorde klachten in de penopauze zijn:


Klachten van verminderde vitaliteit bij het ouder worden
Afname van de libido of lust
Erectieproblemen
Vermindering van de spierkracht, meer buikvet
Verminderde energie, lusteloosheid en minder initiatief
Verminderd algemeen welbevinden
Depressieve klachten en stemmingswisselingen
Slaapstoornissen
Bloedarmoede
Botontkalking of osteoporose


zondag 26 maart 2017

Suiker

Als er één voedingsstof is die door de maatschappij omarmd is, dan is dat wel suiker. Het zit praktisch overal in, en onze liefde ervoor zal onze ondergang worden. Het is overigens wel begrijpelijk, want we worden omringd door suiker en het zou moeilijk zijn om producten te vinden waar geen suiker in zit. Het is zo erg geworden dat gezondheidsambtenaren inmiddels actief campagne aan het voeren zijn om de consumptie van suiker terug te dringen, en sommige overheden overwegen zelfs om een suikerbelasting in te voeren. Geloof ons wanneer we zeggen dat de consumptie van suiker een gewoonte is waar je mee op moet houden. Hier zijn een paar feitjes over suiker die velen aanmoedigen om inderdaad te stoppen met de consumptie ervan.

  • Suiker = heel veel calorieën  De consumptie van suiker in het Westerse voedingspatroon telt ongeveer 5000 calorieën per dag. Als je je bedenkt dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën voor een vrouw 2000 is, wordt duidelijk in welke mate onze consumptie (en taille) te maken heeft met suiker.
  • Frisdranken zijn een expreskaartje voor overconsumptie. Een blikje frisdrank van 33 ml bevat vaak 7-10 theelepels suiker. Volgens de American Heart Association is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 6 theelepels voor vrouwen en 9 theelepels voor mannen.
  • Het is een ramp voor de huid. Een teveel aan suiker vormt collageen, en dit vermindert de elasticiteit van de huid en zorgt voor rimpels.
  • Overmatige consumptie van suiker maakt je gezondheid kapot. Suiker is in verband gebracht met een aantal gezondheidsgerelateerde problemen, waaronder kanker, obesitas, type 2 diabetes, haaruitval, ADHD, slapeloosheid, duizeligheid, allergieën, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.
  • Suiker is verslavend. We hebben het dan niet alleen over emotionele verslaving. Suiker veroorzaakt de afgifte van opiaatachtige stoffen die de hersenen belonen en een fysiek verlangen ernaar veroorzaken.
  • De consumptie wordt steeds groter. De suikerconsumptie groeit sneller dat de populatie van de wereld en de suikerproductie groeit zelfs nog sneller – en zo wordt suiker steeds goedkoper.
  • Het zit werkelijk overal in. Dat is geen overdrijving. Zelfs zoiets als pastasaus, broodjes en mayonaise bevatten toegevoegde suiker. Als het in een fabriek is gemaakt, is de kans groot dat er suiker aan is toegevoegd.
  • Suiker heeft geen voedingswaarde.  De geraffineerde suikers in voorverwerkt voedsel zijn gewoon lege calorieën.
  • Het onderdrukt het immuunsysteem. Te veel suiker consumeren vermindert in hoge mate de effectiviteit waarmee we een infectie kunnen bestrijden.
  • Denk niet dat kunstmatige zoetstoffen beter zijn. Het is bewezen dat kunstmatige zoetstoffen, die gebruikt worden in plaats van suiker, dikmakers zijn, en sommige, zoals aspartaam, kunnen hoofdpijn en stemmingswisselingen veroorzaken.
  • Sommige zoetstoffen zijn niet wat ze lijken Sucralose, een basis voor sommige zoetstoffen, was in feite bedoeld als insecticide.

We zijn geen fanatieke suikerhaters, suiker is gewoon een onderdeel van ons leven en een bouwsteen van koolhydraten. Het probleem met suiker in ons voedingspatroon is dat er te veel van in zit. Door er minder van te consumeren en dat bovendien op verantwoorde wijze te doen, is het mogelijk om een heleboel vervelende aan suiker gerelateerde gezondheidsproblemen te vermijden. Het gaat allemaal om kennis, hoe meer je weet, hoe groter de kans dat je weloverwogen beslissingen neemt – je hoeft suiker niet helemaal uit je leven te verbannen!

vrijdag 24 maart 2017

Feitjes over roken

Niet roken wordt zo langzamerhand mode. Tussen 2001 en 2005 was het aantal jeugdige rokers flink afgenomen. Toch rookt nog altijd bijna een derde van de jongeren tussen twaalf en vijftien regelmatig een sigaret.

Feiten over roken
Roken is voor meer sterfgevallen verantwoordelijk dan verkeersongevallen, alcohol en illegale drugs bij elkaar. Ieder sigaret verkort - volgens aktuele onderzoeken - de levensverwachting met ongeveer zes minuten. Door roken verhoogt de kans om te sterven aan longkanker met tien keer. Naast nicotine, teer en koolmonoxide zitten er nog meer dan 4000 stoffen in sigaretten, waarvan er 200 giftig en 70 kankerverwekkend zijn.

Nicotine, de hoofd werkstof in sigarettenrook, is een zeer giftige materie, die bovendien zeer verslavend werkt. Roken verslechtert de konditie en de sportprestaties, het leidt tot kortademigheid, minder longcapaciteit en astma. Door roken kun je seksuele problemen krijgen. Bij jongens bestaat er een verhoogd risico op erectiestoornissen. Bij meisjes kan de pil in combinatie met roken tot trombose leiden. En uit onderzoek is gebleken, dat de pil bij zeer veel roken ook niet meer zo goed beschermt.

Bovendien heeft de rook nog zoveel onaangename bijwerkingen, zoals slechte adem, gele vingers, slechte huid en stinkende kleding. Om maar te zwijgen van de kosten om te roken. Een pakje per dag kost al gauw zo'n 100 euro in de maand! Geld, wat men veel beter ergens anders aan kan uitgeven.
Fabeltjes

Sigaretten zorgen er niet voor dat je slanker wordt! Talrijke studies tonen aan dat er helemaal geen verband tussen roken en afvallen is. Dat ex-rokers vaak aankomen, komt alleen maar doordat de sigaretten door zoetigheid of chips vervangen worden.


Het klopt ook niet, dat de zogenaamde 'light' sigaretten minder schadelijk dan normale sigaretten zijn. Bij de light sigaretten zijn weliswaar de nicotine- en teerwaarden lager, maar daardoor neigt men ernaar veel harder aan de sigaret te trekken en zo de rook dieper te inhaleren. Ook zitten er in de lights evenveel kankerverwekkende stoffen als in de sterkere sigaretten.

Veel mensen denken, dat je rustig wordt van roken. Dat klopt niet. Het gevoel van ontspanning, waar veel rokers het over hebben, ontstaat alleen maar doordat de ontwenningsverschijnselen (versnelde pols, sneller ademen) weggenomen worden door een sigaret op te steken. Een graag gebruikt argument is ook: roken is toch mijn zaak, ik doe er niemand kwaad mee. Fout. Roken is niet alleen slecht voor je eigen gezondheid, het passief roken verhoogt de kans op kanker ook nog voor degenen die in je nabijheid zjin.


woensdag 22 maart 2017

Overgangs tips

Natuurlijk kan je naar ons komen om het je lichamelijk makkelijk te maken.
Hieronder 10 overgang tips om deze periode nog draaglijker te maken

De overgang is een volkomen natuurlijk proces, waarbij wordt gezocht naar een nieuw evenwicht.  Ongeveer 80% van alle vrouwen die de menopauze naderen hebben ‘typische’ overgangsklachten die bij de menopauze horen. Lichte klachten tijdens de overgang, zoals af en toe een opvlieger, prikkelbaar zijn of een keer een onregelmatige menstruatie hebben, zijn normaal. Je kunt ook geconfronteerd worden met overgangsklachten waar je heel veel hinder door ondervindt en waar je hulp bij kan gebruiken. Hieronder  10 overgang tips die jezelf kan toepassen zodat de overgangsperiode draaglijker voor je kan worden.

10 overgang tips

  1. Eet meer voeding dat rijk is aan fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige hormonen die de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam op natuurlijke wijze kunnen aanvullen
  2. Regelmatig bewegen of ontspanning geeft minder snel opvliegers. Neemt tijd voor jezelf: doe ademhalingsoefeningen om rustiger te worden, neem een douche en smeer je in met heerlijke bodylotion, pak het boek dat je al heel lang wilt lezen, ga lekker hardlopen in de natuur
  3. In laagjes aankleden helpt. Je kunt wat uit trekken wanneer je het warm krijgt
  4. Leg onder je dekbed een laken. Als je het te warm krijgt ga je onder een het laken liggen en als je het koud hebt leg je je dekbed er weer over heen
  5. Praat erover. Vertel aan je omgeving dat je last van overgangsklachten hebt. Dat geeft al een stukje begrip, waardoor alles minder erg lijkt. Gedeelde smart is tenslotte halve smart
  6. Vermijd heet of sterk gekruid voedsel, cola, koffie en alcohol. Ze kunnen opvliegers uitlokken. Gezonde voeding geeft meer energie en kan jouw humeur omhoog halen
  7. Accepteer het feit dat je in de overgang zit daardoor wordt het een stuk minder moeilijk
  8. Een koud washandje op de nek om je opvliegers ‘af te blussen’. Bedrieglijk simpel, maar het werkt echt!
  9. Neem voet-wisselbaden. Houd afwisselend het ene en dan weer het andere been onder koud en dan weer warm water
  10. Zie de overgang als een baring van jezelf

maandag 20 maart 2017

Omgaan met negatieve emoties

Emoties zijn noch goed, noch slecht. De manier waarop je ermee omgaat heeft echter wel een grote invloed op je geluk, kwaliteit van leven en je gezondheid. In 4 eenvoudige stappen kun je leren de schadelijke effecten van emoties te voorkomen.

Emoties werken soms beangstigend en bedreigend omdat ze zo krachtig kunnen zijn en ons verstand kunnen overheersen. Juist deze kracht maakt emoties tot een schitterend fenomeen. Emoties zijn net als golven van de zee: ze zwellen aan tot zij hun hoogste punt bereiken, waarna ze langzaam wegebben. Emoties hebben een grote invloed op onze gezondheid. Ze brengen tastbare, moleculaire effecten in ons lichaam teweeg en zijn daarmee in staat de natuurlijke balans van de lichaamsfuncties te verstoren of juist te herstellen.

Positieve emoties als liefde en genegenheid, trots, dankbaarheid, geluk, blijdschap en vreugde bevorderen een goede gezondheid. Negatieve emoties als verdriet, boosheid, angst, schuld, schaamte, afgunst, jaloezie, afkeer en walging verstoren de natuurlijke, gezonde balans van het lichaam. Toch zijn negatieve emoties noch goed, noch slecht. Ze vertellen je slechts wat er in je omgaat. Pas als je deze negatieve emoties gaat onderdrukken of je er aan vast gaat klampen vormen zij een bedreiging voor je gezondheid.

In 4 stappen leren omgaan met negatieve emoties

Er zijn grofweg drie manieren om met je emoties om te gaan. De meest gezonde manier is je emoties toelaten en ze gewoonweg ervaren, zonder te proberen in te grijpen. Een tweede manier is onze emoties onderdrukken voordat ze hun piek bereiken. We willen de emotie dan niet ervaren, we zijn er bang voor en vluchten in ons denken. Een derde manier is dat we ons vastklampen aan emoties nadat zij hun piek hebben bereikt. We zijn dan eerder ‘verslaafd’ aan onze emoties, we krijgen een ‘kick’ van de intensiteit ervan en weigeren de emotie los te laten.

Zowel het wegdrukken van emoties als het vastklampen aan emoties heeft op den duur gevolgen voor onze gezondheid: het lichaam raakt overbelast en uit balans en de stroom van negatieve en alarmerende gedachten raakt versterkt. Hoe je je emoties, zowel de positieve als de negatieve, kunt toelaten en gewoonweg ervaren, zonder er iets aan te willen veranderen, beschrijf ik hieronder.

Stap 1: Opmerkzaamheid

Emoties komen en gaan als golven: ze zwellen aan, bereiken hun piek en nemen vervolgens weer af. Probeer jezelf erop te betrappen wanneer je ‘op de golf van een emotie surft’. Kijk eens hoe je reageert op deze emotie: (1) druk je de emotie weg vóórdat deze zijn piek bereikt, (2) laat je de emotie toe en ervaar je hoe deze aanzwelt, zijn piek bereikt en afneemt of (3) klamp je je vast aan de emotie als deze over zijn piek heen is en houd je de emotie daarmee onnodig lang in stand?

Stap 2: Acceptatie

Erken dat je ‘op de golf van een emotie surft’: ‘Ja, ik ben vol liefde en genegenheid / trots / dankbaarheid / geluk / blijdschap / vreugde / verdriet/ boosheid / angst / schuldgevoel / schaamte / afgunst / jaloezie / afkeur / walging’.

Accepteer je emotie, vecht er niet tegen. Door je emoties te accepteren, wordt het voor jezelf duidelijk wat er in je omgaat, wat de oorzaak daarvan is en óf en hóe je daarop wil reageren. Door JA te zeggen tegen je emoties, laat je je weerstand ertegen los en ben je in staat je angst ervoor te overwinnen. En dit is erg belangrijk, want weerstand houdt datgene waar je weerstand tegen biedt in stand, het houdt je aandacht gericht op wat je niet wil voelen. Dit is de reden waarom jezelf forceren om altijd vrolijk en optimistisch te zijn, zonder eerst je negatieve emoties te accepteren, niet werkt. Je gaat je er op den duur alleen maar slechter door voelen en het kost je onnodig veel energie.

Stap 3: Toestemming geven en aandachtig blijven

Geef jezelf toestemming met de golf mee te gaan en de emotie in al haar facetten te ervaren: de aanzwelling, het piekmoment en het wegebben van de emotie. Richt je aandacht op de ervaring van de emotie in je lichaam. Vraag jezelf: ‘Wat voel ik precies ? Waar in mijn lichaam voel ik dat? Beweegt het door mijn lichaam heen of blijft het op één plek hangen? Wordt het krachtiger, is het op zijn krachtigst, of neemt het in kracht af?’ Probeer er geen invloed op uit te oefenen, laat de emotie gewoon op zijn natuurlijke beloop.

Is de emotie zo krachtig dat deze je overmant, zoek dan een rustig plekje voor jezelf waar je de emotie vrij kunt uiten. Hier kun je je boosheid loslaten op een kussen, je tranen de vrije loop laten, je uitspreken tegenover een denkbeeldig persoon of alles eens flink van je af schreeuwen. Of misschien kun je je beter uiten door alles van je af te schrijven, door te tekenen of schilderen of een gedicht te schrijven. Ook hier geldt: probeer er geen invloed op uit te oefenen, laat de emotie haar eigen weg naar buiten zoeken.

Stap 4: Onderzoeken

Stellen we onze doelen te hoog of te laag, doordat wij er een onrealistisch ideaalbeeld op na houden of een lage dunk van onszelf hebben, dan leggen we een te grote kloof tussen wens en werkelijkheid en werken zodoende sterke negatieve emoties in de hand. Het is dus zinvol om onszelf in het geval van negatieve emoties de volgende vragen te stellen: heb ik een realistisch doel voor mezelf gesteld, of lag mijn doel te hoog of laag? Heb ik realistische verwachtingen gekoesterd, of heb ik te veel of weinig van mezelf en/of anderen verlangd? Schat ik mezelf op waarde, of heb ik een te lage of hoge dunk van mezelf?

maandag 13 maart 2017

Afvallen en bewegen

Wanneer je (heel) wat kilo’s kwijt raakt doet dit wat met je lichaam. Je verliest niet alleen vet, ook delen van je lichaam en  processen in je lichaam ondergaan een verandering.

Mensen die afvallen verliezen meestal spiermassa. Dit omdat je lichaam naast vet vaak ook spieren afbreekt. Daarom is het verstandig om te sporten. Zo bouw je juist spieren op in plaats van dat je ze verliest. Misschien geef je niet zoveel om een gespierd lichaam; het gehalte aan spierweefsel in je lichaam heeft invloed op je stofwisseling. Deze gaat omhoog naarmate je meer spierweefsel hebt.

Je bloeddruk verbeterd meestal. Het hart hoeft minder hard te pompen om je bloed te laten stromen naar alle delen van je lichaam. Als je 5 tot 10 % van je gewicht in 3 tot 6 maanden verliest heeft dit ook een gunstige werking op je bloedvetten. Je totale cholesterol daalt ongeveer 10 %. Daarnaast heeft het gewichtsverlies ook een positief effect op de suikertransport in het bloed. Als de vetlaag om je lichaamscellen dunner wordt, worden ze gevoeliger voor het hormoon insuline. De suikertransport naar de cellen wordt daardoor geactiveerd en de daardoor loopt de suikerstofwisseling beter/efficiënter.

Je houding wordt ook beter omdat je rug minder last heeft van extra gewicht. Ook je gewrichten in bijvoorbeeld je heupen en knieën zullen minder belast worden dan voorheen. De kans op overbelasting en ontstekingen wordt ook sterk verminderd.

Als je te snel gewicht verliest zul je last krijgen van een slappe huid. Wat je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen is niet te snel gewicht verliezen. Een crashdieet is dus zeker af te raden. Als je gaat sporten wanneer je gaat afvallen bouw je spiermassa op en dit kan vetverlies gedeeltelijk opvangen. Drink ook veel water; je huid heeft het nodig om goed gehydrateerd te worden. En de vitamines A, B, C en het mineraal zink doen je huid ook goed. 

Tren-counseling is geen crashdieet maar blijvend gewichtsverlies wat helpt met het herstel van het lichaam. Omdat je steeds lekkerder in je vel gaat zitten ga je vanzelf meer bewegen. Niet iedereen houdt van de sportschool. 

zaterdag 11 maart 2017

Wat doet roken met je lichaam? Wat geeft je trek om te roken?

In een sigaret zit een zeer verslavende stof, nicotine. Deze stof zorgt ervoor dat je elke keer terug zin krijgt in een nieuwe sigaret. Elke keer je een sigaret opsteekt gaat de nicotine via de rook die je intrekt via de luchtpijp meteen door naar de hersenen. Dat duurt slechts enkele seconden. Daardoor krijgt de roker een lekker gevoel. Nicotine kan worden gezien als een soort oppeppertje voor de hersenen. Het geeft je een goed gevoel.

Je voelt je meer op je gemak. Terwijl deze nicotine er eigenlijk voor zorgt dat je bloeddruk verhoogt en je hart sneller gaat slaan. Het maakt de roker ook meer nerveus. Toch voelt men dat niet omdat het prettig gevoel van nicotine, de negatieve effecten ervan overtreft. Wanneer het niveau van de nicotine in het bloed aan het dalen is, krijgen de hersenen een signaal om te reageren.

Dat geeft de roker elke keer terug zin in die sigaret. Nicotine is niet alleen door de verslavende werking verantwoordelijk om rokers hun motivatie te ontnemen voor een complete rookstop. Nicotine zorgt er ook voor dat het lichaam minder snel vraagt naar eten. Het werkt honger stillend. Ook zorgt het voor een versnelde metabolisme. Dat is de grootste reden waarom rokers bijna altijd aan gewicht winnen wanneer ze uiteindelijk besluiten te stoppen. Nicotine zorgt ervoor dat je minder eet en sneller je voeding verbrandt. Krijg je de gewenste dosis nicotine niet binnen, krijg je meer honger waardoor je meer eet en dan nog eens minder snel je ingenomen voedsel verwerkt. Wat dus uiteindelijk uitmondt in gewichtstoename.

Daarom is het zeker aangeraden voor mensen die stoppen met roken om extra te bewegen. Niet alleen om je longen terug te laten herstellen. Maar om niet al teveel gewicht bij te komen. Gelukkig kan je ook bij ons terecht om beide problemen aan te pakken.

dinsdag 7 maart 2017

Langdurige stress bij vijftigplusser kan overgewicht veroorzaken

Mensen die last hebben van chronische stress zouden meer kans hebben op het ontwikkelen van overgewicht.
Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Obesity onder 2.500 Britse mannen en vrouwen in de leeftijd 54 jaar en ouder.
Wetenschappers van de English Longitudinal Study of Ageing namen voor het onderzoek een pluk haar van elke deelnemer af. Uit haar valt namelijk de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol af te lezen.
De pluk was twee centimeter lang, wat ongeveer gelijkstaat aan twee maanden haargroei. Daardoor kon het cortisol- en dus stressgehalte van de afgelopen twee maanden worden afgelezen.

Overtuigend

Hoofdonderzoeker Sarah Jackson vond hierbij een correlatie tussen een grotere hoeveelheid cortisol en een brede tailleomtrek en body mass index (index die de verhouding tussen lengte en gewicht weergeeft). "Deze resultaten zijn overtuigend bewijs dat chronische stress verband houdt met een hoger niveau van overgewicht", aldus Jackson.
Bij stress wordt de amygdala, de emotionele alarmbel in de hersenen, extra actief en zorgt ervoor dat er allerlei stoffen vrijkomen die het lichaam in opperste staat van paraatheid brengen. Cortisol is één van de stoffen die toeneemt tijdens zo'n reactie en wordt daarom gebruikt als 'stressindicator'.
Daarbij zorgt het voor meer toevoer van glucose naar het brein, zodat het lichaam een stressvolle situatie beter aankan. De afgifte van cortisol wordt geactiveerd door receptoren die zich bevinden in het buikvet, wat mogelijk een verklaring kan zijn voor de gewichtsveranderingen die cortisol kan veroorzaken.

Meer onderzoek

Nader en uitgebreider onderzoek moet het verband tussen cortisol en overgewicht vaststellen. De oorzaak- en gevolgrelatie kan namelijk ook andersom gelden: personen met overgewicht zouden meer stress hebben vanwege bijvoorbeeld medische gevolgen die zij ondervinden naar aanleiding van hun overgewicht.
De onderzoekers zullen de studie daarom voortzetten en het gewicht en cortisolgehalte van de deelnemers elke vier jaar vastleggen.
Dit is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat cortisol en overgewicht verband houden. Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum kwam in oktober naar voren dat kinderen met grote hoeveelheden cortisol in het bloed bijna tien keer zo vaak obees zijn als kinderen met lage cortisolspiegels.

zaterdag 4 maart 2017

Overgang heeft hetzelfde effect op longen als tien jaar roken

De overgang kan hetzelfde effect hebben op de longen als het tien jaar lang roken van twintig sigaretten per dag. Vrouwen van middelbare leeftijd die in de overgang zijn, kunnen daardoor last krijgen van kortademigheid en vermoeidheid.
Een team van de Universiteit van Bergen (Noorwegen) onderzocht 1.438 vrouwen in de leeftijd van 25 tot 48 jaar, schrijft Daily Mail. Ze keken onder meer naar de grootte van de longen en naar hoeveel lucht in een seconde kon worden uitgeademd.
Geen van de deelnemers was bij de start van het onderzoek in de overgang. Alle vrouwen werden twintig jaar lang gevolgd. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Volgens onderzoeker Kai Treibner van de Universiteit van Bergen moeten vrouwen er rekening mee houden dat zij meer last kunnen krijgen van ademhalingsproblemen tijdens de overgang. "Dat betekent dat ze mogelijk al kortademig worden bij minimale fysieke inspanning."
Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

donderdag 2 maart 2017

3 jarig bestaan Tren counseling





In april bestaat Tren counseling B.V. al weer 3 jaar. Reden om iets te vieren. Maar hoe? Om dit zo voor bij laten gaan doen we niet. Het moet voor Tren leuk zijn maar ook voor de klanten.

De ideeën schieten door ons hoofd maar vinden de klanten dit ook leuk? Heeft iedereen hier iets aan of een enkele? Doen we het aan de hand van een leuke actie of een leuke attentie?

Tja hebben jullie eigenlijk een leuk idee. Laat het ons weten en wie weet gaan we de hele maand april met jouw idee aan de haal. En je kent ons, het wordt zeker beloont!