woensdag 29 maart 2017

Mannen en hormonen

Van vrouwen weten we allemaal wel dat ze te maken krijgen met hormonale veranderingen. Veel minder bekend is dat mannen dit ook meemaken. Deze "mannelijke overgang" noemen we ook wel andropauze of penopauze. De eerste tekenen van deze penopauze kunnen zich al voordoen rond ons 40ste jaar.

Het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt voor 95% geproduceerd in onze testikels, en wordt via het bloed door het lichaam vervoerd. Testosteron heeft invloed op onze hersenen, botten, bloed, spieren, libido, erectiekracht en immuunsysteem en speelt dus een belangrijke rol bij het goed functioneren van ons lichaam. Als het testosteron-gehalte in het bloed afneemt, kan de man dan ook te maken krijgen met uiteenlopende klachten.

Als we ouder worden, neemt het testosterongehalte geleidelijk aan af. Dit is een normaal proces dat hoort bij het ouder worden. Het vormt pas een probleem als er hierdoor klachten optreden. Ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar krijgt klachten door een hormoontekort.

Omdat testosteron op veel organen invloed heeft, komen er vaak meerdere klachten tegelijk voor. Veelgehoorde klachten in de penopauze zijn:


Klachten van verminderde vitaliteit bij het ouder worden
Afname van de libido of lust
Erectieproblemen
Vermindering van de spierkracht, meer buikvet
Verminderde energie, lusteloosheid en minder initiatief
Verminderd algemeen welbevinden
Depressieve klachten en stemmingswisselingen
Slaapstoornissen
Bloedarmoede
Botontkalking of osteoporose


Geen opmerkingen:

Een reactie posten