zondag 26 maart 2017

Suiker

Als er één voedingsstof is die door de maatschappij omarmd is, dan is dat wel suiker. Het zit praktisch overal in, en onze liefde ervoor zal onze ondergang worden. Het is overigens wel begrijpelijk, want we worden omringd door suiker en het zou moeilijk zijn om producten te vinden waar geen suiker in zit. Het is zo erg geworden dat gezondheidsambtenaren inmiddels actief campagne aan het voeren zijn om de consumptie van suiker terug te dringen, en sommige overheden overwegen zelfs om een suikerbelasting in te voeren. Geloof ons wanneer we zeggen dat de consumptie van suiker een gewoonte is waar je mee op moet houden. Hier zijn een paar feitjes over suiker die velen aanmoedigen om inderdaad te stoppen met de consumptie ervan.

  • Suiker = heel veel calorieën  De consumptie van suiker in het Westerse voedingspatroon telt ongeveer 5000 calorieën per dag. Als je je bedenkt dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën voor een vrouw 2000 is, wordt duidelijk in welke mate onze consumptie (en taille) te maken heeft met suiker.
  • Frisdranken zijn een expreskaartje voor overconsumptie. Een blikje frisdrank van 33 ml bevat vaak 7-10 theelepels suiker. Volgens de American Heart Association is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 6 theelepels voor vrouwen en 9 theelepels voor mannen.
  • Het is een ramp voor de huid. Een teveel aan suiker vormt collageen, en dit vermindert de elasticiteit van de huid en zorgt voor rimpels.
  • Overmatige consumptie van suiker maakt je gezondheid kapot. Suiker is in verband gebracht met een aantal gezondheidsgerelateerde problemen, waaronder kanker, obesitas, type 2 diabetes, haaruitval, ADHD, slapeloosheid, duizeligheid, allergieën, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.
  • Suiker is verslavend. We hebben het dan niet alleen over emotionele verslaving. Suiker veroorzaakt de afgifte van opiaatachtige stoffen die de hersenen belonen en een fysiek verlangen ernaar veroorzaken.
  • De consumptie wordt steeds groter. De suikerconsumptie groeit sneller dat de populatie van de wereld en de suikerproductie groeit zelfs nog sneller – en zo wordt suiker steeds goedkoper.
  • Het zit werkelijk overal in. Dat is geen overdrijving. Zelfs zoiets als pastasaus, broodjes en mayonaise bevatten toegevoegde suiker. Als het in een fabriek is gemaakt, is de kans groot dat er suiker aan is toegevoegd.
  • Suiker heeft geen voedingswaarde.  De geraffineerde suikers in voorverwerkt voedsel zijn gewoon lege calorieën.
  • Het onderdrukt het immuunsysteem. Te veel suiker consumeren vermindert in hoge mate de effectiviteit waarmee we een infectie kunnen bestrijden.
  • Denk niet dat kunstmatige zoetstoffen beter zijn. Het is bewezen dat kunstmatige zoetstoffen, die gebruikt worden in plaats van suiker, dikmakers zijn, en sommige, zoals aspartaam, kunnen hoofdpijn en stemmingswisselingen veroorzaken.
  • Sommige zoetstoffen zijn niet wat ze lijken Sucralose, een basis voor sommige zoetstoffen, was in feite bedoeld als insecticide.

We zijn geen fanatieke suikerhaters, suiker is gewoon een onderdeel van ons leven en een bouwsteen van koolhydraten. Het probleem met suiker in ons voedingspatroon is dat er te veel van in zit. Door er minder van te consumeren en dat bovendien op verantwoorde wijze te doen, is het mogelijk om een heleboel vervelende aan suiker gerelateerde gezondheidsproblemen te vermijden. Het gaat allemaal om kennis, hoe meer je weet, hoe groter de kans dat je weloverwogen beslissingen neemt – je hoeft suiker niet helemaal uit je leven te verbannen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten