In een sigaret zit een zeer verslavende stof, nicotine. Deze stof zorgt ervoor dat je elke keer terug zin krijgt in een nieuwe sigaret. Elke keer je een sigaret opsteekt gaat de nicotine via de rook die je intrekt via de luchtpijp meteen door naar de hersenen. Dat duurt slechts enkele seconden. Daardoor krijgt de roker een lekker gevoel. Nicotine kan worden gezien als een soort oppeppertje voor de hersenen. Het geeft je een goed gevoel.
Je voelt je meer op je gemak. Terwijl deze nicotine er eigenlijk voor zorgt dat je bloeddruk verhoogt en je hart sneller gaat slaan. Het maakt de roker ook meer nerveus. Toch voelt men dat niet omdat het prettig gevoel van nicotine, de negatieve effecten ervan overtreft. Wanneer het niveau van de nicotine in het bloed aan het dalen is, krijgen de hersenen een signaal om te reageren.
Dat geeft de roker elke keer terug zin in die sigaret. Nicotine is niet alleen door de verslavende werking verantwoordelijk om rokers hun motivatie te ontnemen voor een complete rookstop. Nicotine zorgt er ook voor dat het lichaam minder snel vraagt naar eten. Het werkt honger stillend. Ook zorgt het voor een versnelde metabolisme. Dat is de grootste reden waarom rokers bijna altijd aan gewicht winnen wanneer ze uiteindelijk besluiten te stoppen. Nicotine zorgt ervoor dat je minder eet en sneller je voeding verbrandt. Krijg je de gewenste dosis nicotine niet binnen, krijg je meer honger waardoor je meer eet en dan nog eens minder snel je ingenomen voedsel verwerkt. Wat dus uiteindelijk uitmondt in gewichtstoename.
Daarom is het zeker aangeraden voor mensen die stoppen met roken om extra te bewegen. Niet alleen om je longen terug te laten herstellen. Maar om niet al teveel gewicht bij te komen. Gelukkig kan je ook bij ons terecht om beide problemen aan te pakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten