donderdag 14 september 2017

‘COMPENSEER MIND-SET’ TOT SUCCES


Waarom bereiken en behouden sommige mensen hun ideale lichaam (en zelfs meer dan dat) en besluiten andere mensen zichzelf uiteindelijk maar 'een eeuwige jojo' te noemen (om zich achter die naam te verschuilen)?

Wat zouden veel mensen doen nadat ze uit eten zijn gegaan, er van hebben genoten en een lekker dessert hebben genomen? Of zij die een glaasje champagne extra hebben gedronken? Of zij die toch een paar stukjes brood vooraf namen ("ik kan het toch ook niet laten liggen, of wel dan?"), of toch ("voor die ene keer") de pasta namen?

Ze zouden zeggen:"Ach, ik heb nu toch al …. (slecht voedingsmiddel) gegeten, dan kan ….. er ook nog wel bij".

Ze hebben het gevoel dat als ze nog ééntje extra nemen, het toch geen groot verschil maakt.

En ze kozen er voor om dat slechte eten te eten omdat "alleen maar gezond toch ook niet goed kan zijn?"….

Herken waar het fout gaat
Allereerst dien je eerlijk tegenover jezelf te zijn. Je moet durven je trots van je af te zetten. Je moet het verhaal wat je altijd aan jezelf en aan anderen hebt verteld (over waarom je niet het lichaam hebt wat je graag zou willen) durven te vergeten. Je moet nu tegen je gevoel in durven gaan: tegen het gevoel in dat je je gezicht verliest als je nu wél eerlijk wordt. Geloof mij: andere mensen wisten al lang dat je jezelf dingen voorspiegelde die niet waar waren, ze zeiden dit alleen niet tegen je om je te beschermen.

Je moet jouw destructieve eigenschap onder ogen durven komen. Bijvoorbeeld de eigenschap om (ongezond) te eten bij bepaalde gelegenheden, of bij bepaalde emoties. Of de eigenschap om weer iets nieuws te gaan proberen als je geen resultaat ziet van het dieet of het programma wat je volgt.

Je moet het zien zoals het is, voordat je kunt veranderen (maar niet erger dan het is).

En je moet vooral de wil hebben om te veranderen.

Je moet genoeg redenen hebben waarom je wilt veranderen. Je moet de drang hebben om nu te veranderen.

Je kunt alles leren. Je kunt al jouw eigenschappen veranderen voor het goede. Als je maar wilt.

Weet waar je knelpunten zitten (kom ze onder ogen), besluit ze te veranderen (verzamel de redenen waarom je nu moet veranderen) en doe minimaal 30 dagen je best om een gewoonte te maken van je goede eigenschap.

De beloning zal groter zijn dan het zichtbare resultaat (de verandering van je lichaam), namelijk voldoening

woensdag 6 september 2017

Giet de drank door de gootsteen: eerste hulp bij opvliegers



Waarschuwing: sommige adviezen maken je leven niet echt leuker, maar ze helpen wel.

GOOI JE DEKBED HET RAAM UIT
en koop een paar wollen dekens en ouderwetse katoenen lakens. Kun je naar believen net zoveel dekens van je afwerpen als nodig is.

GIET DE DRANK DOOR DE GOOTSTEEN.
En als je toch bezig bent: gooi de koffie, thee, chocola en pittig eten in de vuilnisbak of deel het uit op straat. Al die lekkere dingen verwijden namelijk je bloedvaten, waardoor je nog sneller gaat zweten.

DANS, FIETS, WANDEL EN SPORT
Het is bewezen dat actieve vrouwen minder opvliegers hebben dan hun luie vriendinnen.

SLIK EEN HOGE DOSIS VITAMINE C.
Daarvan worden de haarvaten sterker en gaat je bloed beter stromen. En dat schijnt ook te helpen in de strijd tegen opvliegers.

VERMIJD STRESS.
Nou ja, dat is natuurlijk bij tijd en wijle een beetje moeilijk. Laten we het zo zeggen: let goed op je ademhaling. Pilates schijnt erg goed te zijn, daar leer je ademen in goede en slechte tijden.

WAT JE VRIENDINNEN OOK BEWEREN: VERMIJD ZILVERKAARS EN KRUIDENMENGSELS.
Zilverkaars (black cohosh) kan bijvoorbeeld ernstige leverproblemen veroorzaken. Kruiden zijn sowieso altijd af te raden als geneesmiddel, niet omdat ze niet zouden werken, maar onder andere omdat de bijwerkingen onvoorspelbaar en soms gevaarlijk zijn voor hart, vaatstelsel en bloed.


vrijdag 1 september 2017

Hoe gezond is sla?



Hoe-gezond-is-sla
Niet iedereen is dol op groenten maar een lekkere frisse salade gaat er bij veel mensen goed in. Sla is niet altijd het hoofdbestanddeel van een salade maar toch worden bladsla, ijsbergsla of gemengde sla als basis gebruikt voor een salade.

Sla, of een salade wordt altijd gezien als erg gezond, maar hoe gezond is sla nu eigenlijk? In onderstaand artikel leest u alles over sla en krijgt u antwoord op de vraag: hoe gezond is sla?

Hoe gezond is sla? – groente
Alle slasoorten behoren tot de voedingsmiddelen categorie: groente. Sla behoort tot de groep van nitraatrijke groente. Eerder heeft u op de Blog kunnen lezen dat wij adviseren om nitraatrijke groente niet in combinatie met vis te gebruiken. Ook wordt afgeraden om vaker dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten.

Hoe gezond is sla? – voedingsstoffen
Bent u bezig met afvallen? Dan is sla echt een aanrader! Het bevat namelijk zeer weinig calorieën. Wel bevat sla veel voedingsvezels én veel belangrijke vitamines en mineralen. Sla bevat geen vitamine C en selenium.

Hoe gezond is sla? – advies
Dan nu een antwoord op de vraag: hoe gezond is sla? En ons gebruiksadvies!
Sla is gezond! Sla behoort tot de voedingsmiddelen categorie groente en bevat veel belangrijke, gezonde voedingsstoffen. Het eten van veel groente is belangrijk voor een goede gezondheid.

Wanneer je wilt afvallen is het ook verstandig om sla te eten. Sla bevat namelijk weinig calorieën en veel voedingsvezels. Waardoor je én een vol gevoel krijgt ondanks dat je maar weinig calorieën binnenkrijgt én een goede stoelgang stimuleert.

Dus sla eten is zeker gezond!

Let op: sla is een nitraatrijke groente, eet het dus niet te vaak. Let er verder goed op wat u allemaal nog meer toevoegt aan uw salade. U kunt uw salade zelf natuurlijk zo gezond of ongezond maken als u zelf wilt, wij hebben de voorkeur voor een gezonde variant natuurlijk!

donderdag 17 augustus 2017

Afvallen met aubergine

Aubergines zijn één van die groenten die geschikt zijn voor veel culinaire toepassingen. Ze zijn heerlijk en mensen houden ervan ze te gebruiken als garnering bij diverse gerechten. Daar komt nog bij dat je misschien niet wist dat ze ook goed zijn om mee af te vallen, want dankzij hun hoge watergehalte, vezels en weinig calorieën, worden aubergines een uitstekende bondgenoot voor je dieet vormen.

Aubergines zijn groenten afkomstig uit India. Zij bevatten een hele schat aan gezondheidsvoordelen en het is een uitstekende en heerlijke groente om op te nemen in je dagelijkse voedingspatroon.


  • Deze groente helpt de spijsvertering en leidt tegelijkertijd tot vermindering van lichaamsvet dankzij de saponine die het bevat, die de opname van vet voorkomt
  • Het vecht tegen cellulite
  • Werkt anti-inflammatoir
  • Vermindert vrije radicalen die cellen aanvallen
  • Dankzij de vezels in de zaden is het een uitstekend laxeermiddel
  • Is geweldig voor de lever en galblaas
  • Houd cholesterol op pijl
  • Geeft het lichaam calcium, kalium, natrium, fosfor en ijzer
Zoals eerder vermeld, bevat aubergine een element genaamd saponine, dat de absorptie van vet merkbaar vermindert. Voedingsdeskundigen raden het drinken van auberginewater of -sap aan, al naar gelang je voorkeur. Dit sap zal het lichaam ontgiften en tegelijkertijd verbetert het de nierfunctie, door de werking als een diureticum. Daarnaast, en dankzij de vezels in de zaden, verbetert de darmfunctie en worden problemen met constipatie en prikkelbaredarmsyndroom voorkomen.



dinsdag 18 juli 2017

Vers voedsel

In de zomer is er vers voedsel in overvloed. Om van deze overvloed optimaal te profiteren kun je het beste een salade maken. Je kunt eindeloos variëren. Een (rauwkost) salade bestaat in de meeste gevallen uit in stukjes gesneden tomaat, paprika en komkommer en een of meerdere soorten sla en bladgroente. Om een salade smakelijk te maken en niet terug te hoeven vallen op een dressing uit de supermarkt volgen hier een paar tips:

  1. Gebruik extra vergine olijfolie. 
  2. Voeg verse kruiden toe: oregano, basilicum, rozemarijn, salie en tijm zijn lekkere en sterk smakende kruiden. 
  3. Voeg een uitgeknepen teentje knoflook toe. 
  4. Gebruik geen keukenzout, maar mineraal zout, b.v. Keltisch zeezout of Himalaya zout. 
  5. In stukjes gesneden Avocado doet het heel goed in een salade evenals olijven. 
  6. Een heerlijke aanvulling op een salade zijn zaden. Deze zijn in een grote diversiteit te verkrijgen. 
  7. Snijd een (rode) ui in kleine stukjes en fruit deze heel even in hete olijfolie of kokosolie. Meng dit door de salade. 
  8. Een lepel onverhitte honing door de salade geeft een extra dimensie aan de smaakervaring. 
  9. Een aanvulling met vers zacht fruit (bessen, frambozen en/of aardbeien en wat dacht je van verse vijgen) vervolmaken de salade tot supermaaltijd. 
  10. Verder kun je diverse groenten toevoegen zoals bleekselderij, stukjes aardpeer, stukjes wortel, peultjes en boontjes (licht gekookt). 

Experimenteer door je juist niet te houden aan een vast recept of hoeveelheden. Als je natuurlijke en verse ingrediënten gebruikt kan het gewoon niet mis gaan en is het resultaat superlekker!

woensdag 12 juli 2017

Blauwe bessen – Superfruit – een “must” in de strijd tegen veroudering

Niet voor niets hebben blauwe bessen de benaming van Superfruit verdiend en gekregen. Het is een eretitel die dit krachtige fruit dubbel en dik verdient.

Blauwe bessen hebben namelijk de capaciteit om veel van de vervelende consequenties van het ouder worden te blokkeren en in sommige gevallen zelfs te kunnen omkeren.

Lange tijd werd gedacht dat de weldadige effecten van blauwe bessen voornamelijk te wijten waren aan hun krachtige antioxidante effecten. Intussen is er al heel wat bijkomend onderzoek naar dit onderwerp uitgevoerd, en uit deze research kon worden afgeleid dat het eten van blauwe bessen verder ook heel wat gunstige impact heeft op tal van verschillende processen die gepaard gaan met het verouderen van de mens.
Het is zelfs zo dat studies op wetenschappelijke wijze hebben weten te bewijzen dat een hoogwaardig en gestandaardiseerd supplement met een extract van blauwe bessen het leven kan verlengen en dit met een onverwachte hoeveelheid tijd.

Een andere opmerkelijke vaststelling die uit de talrijke wetenschappelijk gefundeerde onderzoeken naar het effect van blauwe bessen kan gedistilleerd worden is dat het in het bijzonder de flavonoïde bestanddelen van de blauwe bessen zijn, en dit eerder dan de volledige vruchten op zichzelf, die zorgen voor zoveel voor het lichaam weldadige effecten.

Er wordt intussen aangenomen, en ook hiervoor is groeiend wetenschappelijk bewijs voorhanden, dat deze specifieke bestanddelen in staat zijn om ons lichaam te helpen bij de preventie van obesitas, het bestrijden van een te hoge bloeddruk, stoornissen van de lipiden en de suikerintolerantie van het metabolisch syndroom.

Verder hebben deze bestanddelen ook al hun nut bewezen bij het verminderen van het risico op een cardiovasculaire aandoening, het voorkomen van kanker en natuurlijk ook het beschermen van de functies van het brein na zowel een hartaanval als bepaalde neurodegeneratieve ziekten.

Het mag dan ook duidelijk zijn: het geregeld innemen onder begeleiding van een professioneel zorgverlener van een hoogwaardig supplement met een extract van blauwe bessen een nuttig instrument kan zijn in de strijd tegen het verouderingsproces van de mens in bijzonder en bij de zorg voor het lichaam in het algemeen.

Symptomen van verouderen en de werking van de blauwe bes – een overzicht
Het brein: een symptoom van het verouderen is het traag reageren op geluiden. Een effect van het innemen van een supplement met blauwe bessen is het herstel van het antwoorden op geluiden zoals in de jeugd.

De huid: symptomen van het verouderen zijn hier het krijgen van rimpels, een dunnere huid, een ruwe huid en een blubberige huid.

De effecten van het innemen van een extract van blauwe bessen zijn een verbeterd algemene uiterlijk, een herstel van de dikte van de huid, meer zachtheid van de huid, een betere stevigheid van de huid en ook minder rimpels in het algemeen.

De ogen: symptomen van het verouderen zijn onder meer het afsterven van de cellen in de retina te gevolge van schade aangebracht door het licht, een abnormale afname van de bloedvezels die kan leiden tot een degeneratie van het oog en het verlies van zicht.

Effecten bij het innemen van een extract met blauwe bessen kunnen zijn dat de overlevingskans van de cellen terug toeneemt, en dat de schade aangebracht door licht een halt wordt toegeroepen door de aanmaak van nieuwe gezonde bloedvezels.

De beenderen: een van de bekende symptomen ten gevolge van veroudering kunnen het verlies van gebeente zijn. Een extract met blauwe bessen kan helpen om nieuwe beender producerende cellen aan te maken en het verlies aan gebeente na de menopauze te reduceren.

Wat je zeker moet weten: het brede spectrum aan weldadige effecten van blauwe bessen

De interesse van de wetenschap in blauwe bessen neemt nog steeds toe sinds de allereerste suggestie zowat 10 jaar geleden dat ze van nut kunnen zijn bij het beschermen van het breinfunctie en de cognitie.

Deze belangstelling heeft intussen tal van bijkomende weldadige effecten die blauwe bessen op het gezond leven van de mens kan hebben weten bloot te leggen.
Blauwe bessen zijn rijk aan flavonoïde moleculen. Deze moleculen hebben krachtige antioxidante, ontstekingswerende en gen regulerende karakteristieken.

Het regelmatig innemen van een extract met blauwe bessen wordt in verband gebracht met een langer leven en het afremmen van het verouderingsproces.
Supplementen met het extract van blauwe bessen zorgen voor een verlaging van de aantallen gevallen van obesitas en voor een verbetering van het aantal gevallen van gewichtsverlies, en bovendien ook voor een vermindering van alle componenten van het metabolisch syndroom en het risico op specifieke condities zoals onder meer een hartaanval en andere hartziekten, kanker en het verlies van de cognitieve functies.

De volledige vruchten van blauwe bessen zijn zowel minder praktisch als minder efficiënt wat betreft het adequaat vrijgegeven van al deze gunstige lichamelijke effecten. Gestandaardiseerde extracten met blauwe bessen voorzien in de meest betrouwbare vormen om te helpen de vitale componenten van het fruit op de juiste manier over je lichaam te verspreiden.

dinsdag 4 juli 2017

Vijftigplus zijn – soms valt het mee, soms valt het tegen.

Bewaar het nummer van je psych nog maar even
Denk je op je vijftigste wel klaar te zijn met alle psychologische onzekerheden, dan kom je mooi bedrogen uit. Op je vijftigste kun je nog steeds bang zijn voor je baas, denken: is dit het nu? of wanhopig zoeken naar je passie. De meeste issues van vroeger – mijn moeder vond nooit iets goed – heb je inmiddels wel tot de bodem uitgekristalliseerd maar je kunt nog last hebben van de gevolgen. Dus schaam je niet voor een zoveelste bezoek aan de psych. Zelfs tachtigers gaan naar een therapeut.

Meer rust in de kont, vergeet het maar
Als dertiger en veertiger denk je dat de onrust in je leven te maken heeft met de fase waarin je zit. Je hebt het loeidruk met de kinderen en je baan, het zoeken naar een man, je maakt je zorgen om de hypotheek en om je vriendinnen die je te weinig ziet. Straks als je ouder wordt,kun je meer genieten omdat er meer rust is. Keep on dreaming. Al die onrust heeft een vijftiger ook. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, maar dat zijn vaak mensen met een jaloersmakend saai leven.
Mensen om je heen worden ziek en sommigen gaan dood
Als je in de twintig bent en er gaat een leeftijdgenoot in je omgeving dood dan is dat omdat diegene ontzettend veel pech heeft gehad. Boven de vijftig wordt de kans op kanker en andere enge ziektes gewoon groter. Best confronterend als je altijd gedacht hebt dat ziek worden en doodgaan iets is voor later.

Je vrienden groeien goddank met je mee
Die rimpels, verzakkingen en grijze haren mogen dan wel vreselijk zijn, maar het fijne is dat je vrienden en vriendinnen er ook last van hebben. Je hoeft dus niet in je eentje in een hoekje te gaan zitten schamen en dat is heel fijn. En je vrienden trekken het – net als jij – niet om nog nachten door te halen. Ook zij vinden een etentje eigenlijk gezelliger dan een houseparty.

Je kunt nog woest aantrekkelijk gevonden worden
Als veertiger denk je dat het met je gedaan is als je eenmaal in de overgang komt. Alle geile hormonen vloeien uit je weg. Geen bouwvakker die meer omkijkt. Dat van die bouwvakker is waar, maar op feestjes zal je nog versteld staan. Je bent gewaarschuwd, de vlam slaat zo in de pan.

Je vakanties worden duurder en duurder
Die schattige hotelkamertjes met doorgezakte bedden midden op die berg zijn opeens niet meer charmant. Je dacht dat je daar nog tot je negentigste van kon genieten. Als vijftiger heb je geen zin  in vieze hotels en wil je niet meer twaalf uur met kippen en geiten in een trein zitten. Je wilt comfort, niet meer om drie uur s nachts op moeten om het vliegtuig te halen. En dat kost dus geld.

De tijd van pijntjes en kwalen is aangebroken
Zelfs al heb je je hele leven gesport, drie keer per dag gemediteerd en gegeten als Rens Kroes, als je de vijftig hebt aangeraakt, krijg je hoe dan ook kwalen. Kon je een paar jaar geleden nog een hele dag op een gammele kruk zitten, nu krijg je pijn in je nek of rug. Als je een hele dag staat, ga je opeens van alles voelen. Bij het hardlopen had je nooit blessures en nu wel. Ja lieve mensen, niemand heeft ons een rozentuin beloofd.

Die zwemband, daar kun je dus echt niks aan doen
Je kunt nog zo weinig eten en de hele dag Tell Sell-workouts doen, die kwabbel op je middel komt er echt en gaat niet meer weg. Dus mocht je nog denken dat jij het nooit zo ver laat komen, dat jij je echt de overgang de baas bent, dan ben je nu gewaarschuwd. Niet meteen verdrietig worden, je kunt heus nog wel er ontzettend leuk uitzien, maar met die zwemband moet je dus even rekening houden.

Opeens is iedereen irritant jong
Alle mensen die altijd ouder waren dan jij – artsen, loketambtenaren, collega’s – zijn ineens vijftien jaar jonger. Soms lijken het wel pubers. Word je bekeurd door een twaalfjarige politieagent, dat is toch niet normaal. Wat verbeeldt die snotaap zich wel?

Zeg maar dag tegen culotte en croptop
Af en toe heb je nog de neiging om knotsgekke, hippe kleding te kopen, maar meestal merk je vanzelf dat bepaalde dingen echt niet meer kunnen. Het goede nieuws is dat je mooie basisstukken en iets meer gesloten kleding veel leuker gaat vinden dan dat tienerspul. Je rent vanzelf veel sneller door de H&M, Pull&Bear, Forever 21, om er uiteindelijk nooit meer te komen.

Te veel drinken kost je een week hersteltijd
Een twintiger die te veel drinkt is de dag erna weer fris en fruitig, een dertiger heeft een beetje koppijn maar doet alsof dat niet zo is. een veertiger moet er echt een dag van bij komen en alle mensen boven de vijftig moeten rekening houden met een week. Het leuke is dat je meer van alcohol geniet dan ooit te voren. Waarschijnlijk omdat je geen bocht meer drinkt.

vrijdag 23 juni 2017

Rookverslaving genetisch bepaal?

Mensen die het al jaren niet lukt te stoppen met roken, hebben vanaf nu een goed excuus. Rookverslaving is volgens Europese wetenschappers namelijk genetisch bepaald.


Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrijft Nature. De wetenschappers hebben ontdekt dat de erfelijke genetische verandering van invloed is op ons rookgedrag. Mensen met het 'rookgen' hebben daardoor 30 procent meer kans op longkanker.

Ongeveer de helft van de mensen in Europa bezit een variant van het 'rookgen'. Het gen zorgt er niet voor dat je sneller begint, maar maakt het wel moeilijker om te stoppen met roken. Jaarlijks sterven in de Europese Unie een half miljoen mensen aan de gevolgen van roken.

Stoppen moet lukken.
Bel ons voor het maken van een afspraak 085-273 35 93


Indien je aanvullend verzekert bent, kan je geld bij je zorgverzekeraar declareren. De hoogte van het terug te vorderen bedrag is afhankelijk van je verzekering. Dit kan het gehele of een gedeelte van het factuurbedrag zijn.

woensdag 21 juni 2017

echte dorstlesser

Wist je dat we wel voor 60 tot 70 procent uit water bestaan? Van al dat vocht verliezen we dagelijks behoorlijk wat: via de urine, door te ademen en te zweten. In ons eten zit ook veel water, maar om de vochtbalans op peil te houden, moet je dagelijks één tot anderhalve liter vocht drinken.
Heb jij moeite voldoende te drinken op een dag? Zo lukt het misschien wel.

Gekneusde munt
Fleur je kraanwater eens op met een schijfje citroen of wat gekneusde muntblaadjes. Of maak ijsthee van afgekoelde, sterke (vruchten)thee. En binnenkort bloeit de vlierbloesem waar je lekkere siroop van kan maken. Liever kant-en-klaar uit de winkel? Kies dan voor een calorie-arme drank.

Neem mini
Sommige dranken drink je vooral voor 'de lekker'. Zoals frisdrank of die hippe koffiedrankjes met lange namen met veel slagroom en chocolade. Geen dagelijkse kost, dus. Toch zin in een traktatie? Bestel een kleine beker van die koffie en koop mini-blikjes frisdrank.

Water
Veruit de beste dorstlesser is water. Het kost bijna niks, het is duurzaam en bevat geen calorieën. Ook light-(fris)dranken, thee en koffie zonder suiker zijn een goede keuze. Vruchtensap met vruchtvlees is prima, maar energierijk. Drink niet meer dan 1 glas per dag of leng het aan met (bruisend) water.

Drinkalarm
Het overkomt ons allemaal wel eens: je bent de hele dag druk bezig en pas als je neerploft besef je dat je ontzettende dorst hebt. Zorg dat je altijd water bij de hand hebt. Zet een karaf op tafel en neem een flesje mee. Plan vaste drinkmomenten en zet desnoods een alarmpje om je te herinneren.

Pot thee
Al dat sap en gezoete (zuivel)drankjes zijn niet zo gezond, en slecht voor de tanden bovendien. Wen je kind aan om bij dorst water te drinken, eventueel met een beetje ranja. Zet een ouderwets gezellige pot thee (zonder suiker) na schooltijd en drink met de kinderen thee terwijl zij over hun dag vertellen.

maandag 19 juni 2017

In de zomer of in de winter gewicht verliezen

Vaak hoor je dat mensen meer gewicht verliezen in de zomermaanden. Klopt dit wel? En hoe kan dit precies?

Afvallen is in de basis vrij simpel. Het gaat om de verhouding (energiebalans) tussen de ingenomen en gebruikte energie door het lichaam. Toch blijft afvallen of aankomen in de praktijk vaak lastig. Veel factoren zijn van invloed op gewichtsverlies. Regelmatig hoor ik dat mensen in de zomermaanden een paar kilo lichter zijn. Tijd om dit fenomeen eens uit te zoeken. Wat is hiervoor de verklaring?

Er zijn hier een aantal redenen voor te bedenken. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan het feit dat je minder lichamelijk actief bent in de winter. Verder heeft de seizoensvariatie waarschijnlijk ook effect op de hoormoonhuishouding (eetlustregulatie) en stofwisseling. Een andere reden kan zijn dat mensen door het goede weer gelukkiger zijn en minder ‘emotie-eten‘. Hierbij zal serotonine een rol spelen, dat voor een verminderd gevoel van verzadiging kan zorgen in de winter. Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat je in de zomer iets meer gemotiveerd bent om met een strak lijf op het strand te staan en dan iets gemotiveerder bent om dat broodje bapao links te laten liggen.

Externe factoren hebben dus invloed op jouw homeostase. Een voorbeeld hiervan is de omgevingstemperatuur. Het lichaam reguleert dit allemaal zonder dat je er veel van merkt. Bij hitte zet het processen in werking om de interne warmte niet te ver op te laten lopen. Hetzelfde geldt voor extreme kou, waarbij je lichaam moeite doet om de lichaamstemperatuur in balans te houden. Als de omgevingstemperatuur daalt moet je lichaam energie verbranden om het warm te houden. Dit kost dus extra energie en zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt. Hetzelfde geldt voor extreme hitte. Bij 40 graden hebben weinig mensen doorgaans (uitzonderlijke gekken daargelaten 😉 ) geen zin om een halve marathon te gaan hardlopen of urenlang de sportschool in te duiken. Je lichaam en geest remmen je als het ware om energie te verbruiken omdat de omgevingstemperatuur hoger ligt dan je interne temperatuur.

Met dit in het achterhoofd is het goed om eens te kijken naar de literatuur over dit onderwerp. Wat is het effect van omgevingstemperatuur op je eet- en beweegpatroon?

Onderzoek over dit onderwerp

Een theorie is dat een lagere omgevingstemperatuur (dan je eigen interne temperatuur) leidt tot een hogere verbranding. Uit een onderzoek van hoogleraar Voedselinnameregulatie Margriet Westerterp bleek dat de uitgeademde hoeveelheid CO2 10% hoger ligt in een respiratiekamers bij een lagere omgevingstemperatuur (bij mannen, in dezelfde kleding als bij 22 0C), en 10% lager bij een hogere omgevingstemperatuur (bij vrouwen, eveneens in dezelfde kleding als bij 22 0C) [2,3]. Dit verschil in energiegebruik werd overgecompenseerd door de hoeveelheid die werd gegeten. De mannen aten in de kou ongeveer 40% meer dan nodig gezien hun verhoogde energiegebruik; de vrouwen aten in de warmte  ongeveer 10% minder dan nodig gezien hun verlaagde energiegebruik. Door het effect van overcompensatie is men doorgaans ’s zomers lichter dan ’s winters. De temperaturen die wij hebben gebruikt waren niet erg extreem: 16 0C en 27 0C; voor extremere temperaturen wordt doorgaans primair gecompenseerd door kleding en gedrag.

Het idee dat door een lagere omgevingstemperatuur overgewicht bestreden zou kunnen worden wordt hiermee dus niet onderbouwd. Anderzijds zijn de populaties in de tropen niet zeer slank, vanwege gedrags-  en omgevings- aanpassingen: airco, of blijken van in hoog aanzien staan door zwaarlijvigheid.
Vooralsnog is er nog onvoldoende onderzoek beschikbaar om echt duidelijke uitspraken te doen over de oorzaken van gewichtsverlies in de zomermaanden. Aan de ene kant verbranden mensen in de wintermaanden meer energie doordat het buiten kouder is en het lichaam hiervoor moet compenseren. Aan de andere kant zijn mensen actiever in de zomermaanden waardoor de energie-uitgave hoger ligt. Ook het zonnige gevoel kan bijdragen aan gewichtsverlies, doordat het hongergevoel afneemt. Kortom, zowel de winter als de zomer hebben beide voordelen als je kijkt naar de energiebalans.

zondag 11 juni 2017

Vergoeding zorgverzekering

Groot nieuws!

Vanaf maandag as. (12 juni 2017) is het mogelijk om een vergoeding te krijgen bij je zorgverzekeraar.
Hiervoor dien je aanvullend verzekerd te zijn bij je zorgverzekering. Voor alle behandelingen is dit mogelijk;


Gewichtverlies zonder dieet; stoppen met roken en overgangsklachten.

Bij je eerst volgende afspraak vertel ik je er meer over. #gewichtsverlies #stoppenmetroken #overgangsklachten #zorgverzekering

woensdag 31 mei 2017

Vocht vasthouden

Dikke handen, opgezette voeten: in de winter heb je waarschijnlijk geen last van oedeem. Maar zodra het kwik stijgt naar zonder-jas-naar-buiten temperatuur loop je tegen het bekende probleem aan: je lichaam houdt meer vocht vast. Hoe ga je slim om met deze vochtophopingen?
Merk je dat je dikke voeten en handen krijgt? Houd dat in je achterhoofd als je op de weegschaal gaat staan. Je zal wellicht wat zwaarder zijn maar, maar dat ligt aan de vochtophoping. Je hoeft je calorie-inname dus niet nog verder te verlagen bij het afvallen.

Overgewicht
Het gehalte aan lichaamsvocht wordt geregeld door drukverschillen binnen en buiten de bloedvaten. Met warm weer verwijden je bloedvaten en wordt vocht uit de bloedvaten geperst. Bij overgewicht komt vocht vasthouden voor doordat een hoog gewicht op de bloedvaten en lymfevaatjes drukt. Al het vocht uit de benen (bloed en lymfevocht) moet tegen de zwaartekracht én tegen de druk van het lichaam in, omhoog gebracht worden. Als dat niet goed gaat blijft het vocht in je benen.

Bloeddruk
Als je bloeddruk te hoog is heb je ook vaak last van oedeem. Het vocht wordt dan door de hoge druk uit de bloedvaten naar de weefsels geperst. Overgewicht gaat vaak samen met een hoge bloeddruk. Probeer door gezond te eten met weinig zout en veel beweging je bloeddruk te verlagen of te reguleren.

Andere oorzaken
Sommige mensen krijgen ook dikke ledematen tijdens de menstruatie. Dat komt door verandering in de hormoonhuishouding. Medische redenen zoals een nieraandoening, schildklierproblemen, een aandoening aan het lymfestelsel of een operatie kunnen ook vochtophopingen veroorzaken.

Medicijngebruik kan van invloed zijn op de bloedtoevoer van je hart naar je benen. Littekenweefsel of bijvoorbeeld een verzwikte enkel kan plaatselijk vochtophoping veroorzaken. In sommige gevallen, vooral die waarbij je lymfesysteem betrokken is, kan een lyfedrainage-massage bij de fysiotherapeut helpen.

Tips

  • Drink veel water. Dan kan je lichaam het overtollige vocht beter afvoeren.
  • Matig je zoutinname. Door zout houd je vocht vast en het veroorzaakt een hoge bloeddruk, wat ook een ongunstige invloed op de vochthuishouding heeft. Voeg minder zout toe aan het eten. Maak je maaltijd zelf, dan weet je precies hoeveel er in zit. In kant-en-klare producten, vooral pizza, zit veel zout.
  • Beweeg veel. Daardoor stimuleer je de bloedsomloop en voert je lichaam het vocht makkelijker af.
  • Neem wisseldouches. Wissel warm en koud water met elkaar af onder de douche. Sluit af met warm water.
  • Ga naar de sauna. Daarmee stimuleer je ook je doorbloeding en dat helpt bij het vocht afdrijven.
  • Bij medicijngebruik: raadpleeg je huisarts. Misschien reageer je wel te heftig op bepaalde medicatie. Veel mensen krijgen dan plaspillen voorgeschreven.

dinsdag 30 mei 2017

Emotie eten

Emotie eten wordt de laatste tijd veel besproken in tijdschriften en andere media. Toch bestaan er nog wel wat misverstanden over. Emotie eten kan zich namelijk op verschillende manieren uiten. Zo duidelijk als in Amerikaanse films, waarbij acteurs bij liefdesverdriet of tegenslag direct met een bak ijs op de bank zitten, is het vaak niet! Maar wanneer weet je dan of jij misschien last hebt van overmatig emotie eten?

Bij emotie eten worden interne prikkels (zoals emoties) vaak geïnterpreteerd als honger. Dus wellicht ben je verveeld, maar dat voel je dan als honger. Niet zo gek dus dat je dan gaat eten, want dat is de natuurlijke reactie op honger. Er zijn verschillende verklaringen waarom mensen emoties kunnen verwarren met honger. Een veel gehoorde verklaring is het feit dat eten een makkelijk middel is om in te zetten om emoties even de baas te kunnen. Een bekend voorbeeld is dat vervelende kinderen worden zoetgehouden met snoep. Zo kunnen kinderen al op jonge leeftijd de associatie ontwikkelen tussen een onaangenaam gevoel en eten. Niet zo raar dus dat ze ook op latere leeftijd naar eten grijpen als ze niet zo lekker in hun vel zitten!

Een andere verklaring is dat het niet altijd mogelijk is om je ware emoties te uiten. Dit geldt nog meer voor vrouwen dan voor mannen. Als je boos of teleurgesteld bent wil je dit misschien niet uiten, omdat je dat vervelend vindt voor je omgeving. Toch broeit die emotie nog onder de oppervlakte. Als een vorm van “oversprong-gedrag” zie je soms dat mensen zich afreageren met eten. Eten is namelijk altijd bereikbaar, sociaal geaccepteerd en het geeft je een lekker gevoel! En daar ben je op dat moment precies naar op zoek.

woensdag 24 mei 2017

Wereld niet roken dag



31 Mei werd wereldwijd aandacht besteed aan de ‘Wereld Niet Roken Dag’. Deze dag werd in 1987 in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) om meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken. Ieder jaar wordt er aan deze belangrijke dag een thema gekoppeld. Dit jaar is dat ‘plain packaging’. Namens de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds,  werd een brief met infographic gestuurd naar de kamerleden om het belang van plain packaging te benadrukken bij het beschermen van kinderen tegen de verleiding om te gaan roken.

Ben je momenteel klaar met je sigaret en wil je er niet alleen 31 mei vanaf maar echt stoppen met roken. Kom dan 31 mei naar Tren-counseling B.V. in Den Haag. Alleen deze dag helpen wij je in Den Haag kosteloos stoppen met roken. 
Meld je aan via 085-2733593 voor het maken van een afspraak. 

Kijk voor informatie over het stoppen met roken op www.tren-counseling.nl

donderdag 18 mei 2017

Wist je dat watermeloen..............

Tegenwoordig kun je watermeloenen bijna het hele jaar door kopen, maar het lekkerst blijven ze natuurlijk in de zomer. Wist je dat de meloen familie is van de komkommer? Meloen is eigenlijk geen fruit, maar een groente. Watermeloenen zijn niet alleen heel lekker, maar ook erg gezond.
De watermeloen doet zijn naam eer aan: hij bestaat namelijk voor 95 procent uit water! Een goede dorstlesser dus in de zomer. Watermeloenen zijn ook rijk aan ijzer, kalium en vitamine C.

Bloeddrukverlagend effect
Mensen die een hoge bloeddruk hebben, doen er dan ook goed aan om watermeloenen te eten. Kalium heeft namelijk een bloeddrukverlagend effect. En dat niet alleen...

Watermeloen kan namelijk ook hetzelfde effect hebben als viagra. Dit dankzij de aminozuren citrulline en arginine, die de productie van stikstofmonoxide bevorderen, een verbinding die de bloedvaten in het lichaam ontspant. Viagra werkt op dezelfde manier.

Bètacaroteen
Naast ijzer, kalium en vitamine C zit er in watermeloen ook lycopeen en bètacaroteen. Bètacaroteen (provitamine A) is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en helpt de huid ook om cellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat zorgt voor een gezonde opbouw van de huid en ook nog goed is voor je haar en je ogen.

vrijdag 12 mei 2017

Stress in de overgang

oor het eerst in de mensheid leren ouders van hun kinderen. We krijgen in één maand méér informatie binnen dan onze voorouders in hun hele leven en we slapen daarbij ook nog eens gemiddeld 1,5 uur korter dan zij. Het gevolg is dat we vaak niet eens voelen dat we gestrest zijn. Stress voelt als normaal. Een situatie van lekker ontspannen zijn, wat normaal zou moeten zijn, voelt als iets uitzonderlijks.

Stress is angst en heeft veel gezichten
Als je stress helemaal terug brengt naar de basis is het angst. Angst is heel waardevol als je werkelijk in een levensbedreigende situatie verkeert. Het maakt je scherp. Een spookrijder komt je tegemoet ’s nachts op de A2. Wat gebeurt er? De schrik slaat je om het hart, de adem stokt in je keel, je krijgt een knoop in je maag, je haren gaan recht overeind staan, het bloed trekt uit je gezicht enzovoorts. Dit gebeurt ook werkelijk met je lichaam; het wordt in onmiddellijke staat van paraatheid gebracht door je zenuwstelsel en je hormoonstelsel.

Je lichaam maakt in tijden van stress adrenaline en cortisol aan. Prima als je een spookrijder tegenkomt, maar minder goed voor je lichaam als je zoveel stress hebt dat je lichaam voortdurend in staat van paraatheid is. Stress heeft vele vormen. Ik heb het niet alleen over werkdruk of in een echtscheiding liggen. Ons lichaam ervaart ook stress als je ziek bent of pijn hebt, als je je  hulpeloos of machteloos voelt, als je angst hebt om iets te veranderen. Maar ook een negatieve overtuiging als “ik ben niet goed genoeg” geeft je voortdurend stress.

Cortisol sloopt je lichaam
Beide stresshormonen, adrenaline en cortisol, zijn slopers van je lichaam. Ze breken de voorraad eiwitten in je lever en spieren af en zetten deze om in energie. Energie die je nodig heb om de stress de baas te kunnen. Stress tast dus je spieren aan. Als dit te vaak en te veel gebeurt worden ook de eiwitten in je haren en nagels aangetast. Stress tast dus ook je nagels en haren aan. Maar dat is nog niet alles.

Een te hoog cortisol gehalte (lees stress) zorgt dat je lichaam energie opslaat als buikvet. Buikvet dat je lastig kwijtraakt, tenzij je je hormonen weer in balans brengt. Cortisol tast ook je gelukshormoon serotonine aan, waardoor je humeurig of gefrustreerd kan worden. Cortisol zorgt ervoor dat je slechter slaapt want het voorkomt de goede werking van het slaaphormoon melatonine. Cortisol tast het DNA in je cellen aan, waardoor het verouderingsproces kan versnellen. Cortisol blokkeert de goede werking van het verzadigingshormoon leptine, waardoor je meer gaat eten. Cortisol verlaagt de gevoeligheid van insuline, waardoor er meer insuline moet worden aangemaakt; ook een hardnekkige dikmaker.  Kortom: normale niveaus van cortisol zijn prima. Te veel cortisol is als een sloophamer voor je gezondheid en vitaliteit.

Vrouwen 40+ extra kwetsbaar voor stress
Vrouwen 40+ zijn extra kwetsbaar voor stress. Dit komt omdat het hormoon cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren. Deze bijnieren krijgen zo rond je 45ste, als je in de overgang komt, een extra functie: ze moeten ook extra oestrogeen en progesteron gaan produceren. Deze hormonen worden normaal gesproken gemaakt door je eierstokken maar die houden er langzaam mee op. Je bijnieren krijgen dus een driedubbele taak. Wat zou jij daarvan vinden?

Wees dus vooral heel lief voor je bijnieren. Het belangrijkste wat je kunt doen is slimmer te worden dan stress. Er zijn vele manieren om dit te doen. Lees ook mijn twee blogs over bijnieruitputting 1 en bijnieruitputting 2. Vermijd ook zoveel stress in je voeding, zoals alle soorten bewerkt voedsel met E-nummers en voeding die bespoten is met allerlei bestrijdingsmiddelen.

Mijn belangrijkste advies is: zorg dat je weet wat je wilt, zodat je weet wat je prioriteiten zijn en wat bijzaak is in je leven. Dat wordt het maken van keuzes makkelijker. Leren “nee” zeggen zonder je schuldig te voelen is hierbij essentieel! Zorg vooral ook voor voldoende van de tegenhanger: ontspanning. Alle rustige vormen van bewegen zijn trouwens prima als tegenhanger voor stress.


dinsdag 9 mei 2017

Verminderd roken stress?

Het blijkt dat mensen die veel roken meer stress rapporteren dan mensen die niet roken. Hoe zou dit komen? Het zou kunnen dat de mensen die gevoelig zijn voor nicotineverslaving ook gevoelig zijn voor stress en dat daardoor roken en hogere stressniveaus vaak samengaan.

Stress heeft ook een effect bij mensen die al roken. Als een roker zich in een stressvolle situatie bevindt, gaat hij meer roken. Een mogelijke verklaring hiervoor is de reactie van het lichaam op stress. Het lichaam zorgt dan namelijk voor toename van het hormoon Cortisol. Dit hormoon zorgt er mogelijk voor dat de hersenen minder gevoelig voor nicotine worden. Dit betekent dat meer nicotine nodig is om hetzelfde effect te verkrijgen dan wanneer de roker niet gestrest is.

Roken kan stress veroorzaken
Roken kan mogelijk ook stress veroorzaken. Iemand die regelmatig rookt raakt gewend aan een bepaald nicotineniveau. Als ze een keer een tijdje niet kunnen roken dan geeft ontwenningsverschijnselen. Hierdoor ontstaat stress. Steken ze dan een sigaret op, dan werkt dat ontspannend en wordt op dat moment inderdaad de oorzaak van de stress op dat moment even verminderd.

Veel mensen voelen zich ook schuldig dat ze roken. Ook dat geeft stress. Stoppen met roken is voor sommigen mensen geen optie. Ze zijn bang te dik te worden of hebben voor zichzelf andere zwaarwegende redenen bedacht. Misschien zouden deze mensen eens moeten onderzoeken:
• In welke situaties ze roken?
• Wat het roken met ze doet?
• Wat er met hun hartslag gebeurt als ze roken
• Of ze op andere manieren hun stress kunnen verminderen
• Of ze een gelukkige roker kunnen worden zonder schuldgevoel
• Of de negatieve effecten van hun rookgedrag misschien kunnen worden gecompenseerd met andere gezonde leefgewoonten zodat hun lichaam minder lijdt door het roken.
• Ze misschien het gevoel van roken kunnen bewerkstelligen zonder daadwerkelijk te roken.

Veel mensen denken dat ze sigaretten nodig hebben om rustig te worden, of dat ze stress weg roken. Maar de enige vorm van stress waar roken bij helpt, is de stress die je hebt van de ontwenningsverschijnselen. Bekijk eens de voordelen van deze stress oplossingen.

Als een roker een goed alternatief vindt om met stress om te gaan, kunnen ze misschien gemakkelijker stoppen met roken.

maandag 8 mei 2017

Invloed van stress op je gewicht (deel 3)

Stress verminderen & anti stress tips

Voor een goede fysieke en mentale gezondheid is het van belang zo min mogelijk stress te hebben in je leven. Het is daarom belangrijk te zorgen voor een goede balans tussen werken, slapen en ontspanning. Bij een goede balans zul je snel minder last krijgen van stress.


  • Houd contact met je vrienden, kennissen, familie. Een simpel telefoontje is vaak al voldoende om je gedachten te verzetten.
  • Krop je stresservaringen niet op, maar deel ze. Sociaal isolement, zowel op het werk als daarbuiten, verhoogt alleen maar de spanning.
  • Vermijd zo veel mogelijk avond- en weekendwerk.
  • Probeer iets te leren van mensen die nauwelijks last hebben van stress. Omgekeerd geldt natuurlijk ook: gestresste collega's en vrienden kunnen best wat steun en raad gebruiken.
  • Om te anticiperen op drukke periodes kan een planning handig zijn.
  • Waarom niet eens een keer gaan zwemmen of wandelen in plaats van onderuit te zakken voor de tv? Het is bovendien goed voor de lijn.
  • Zorg voor voldoende slaap.

vrijdag 5 mei 2017

Invloed van stress op je gewicht (deel 2)

Hoe komt het dat je door stress afvalt?
Chronische stress zorgt voor een extra aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Adrenaline heeft een sterk effect op de schildklier, wat uiteindelijk tot een hogere stofwisseling leidt: je verbrandt meer energie.

Daarnaast verliezen veel mensen hun eetlust in tijden van stress en eten dus minder. Tel hierbij op dat gestresste mensen vaak extra lichamelijk bezig zijn en je begrijpt dat veel mensen afvallen in periodes van grote stress.

Aankomen door stress
Zoals hierboven beschreven heeft stress op zichzelf vaak een vetverbrandend effect, toch zijn er ook veel mensen die in stressvolle tijden juist aankomen. Dit komt meestal doordat deze mensen (soms onbewust!) veel of ongezond eten als uiting hebben om met stress om te gaan. Hierdoor zullen zij in plaats van afvallen dus juist aankomen door stress. De schaamte voor het overgewicht kan op zichzelf het probleem verergeren door additionele stress. Hierdoor kan je dus in een neerwaartse vicieuze cirkel belanden.

Stress zorgt voor buikvet
Een vervelende eigenschap van stresshormonen is dat ze suiker in het lichaam vrij maken en afgeven aan het bloed. Wanneer dit suiker vervolgens niet verbruikt wordt, dan zal het worden opgeslagen als vet, meestal rond de buik. Het kan dus heel goed zijn dat je maar niet van dat hardnekkige buikje afkomt doordat je te veel stresshormonen in je bloed hebt. Een buikje is niet alleen lelijk, maar ook vooral ongezond. De kans op diabetes is bijvoorbeeld een stuk groter bij mensen met veel buikvet.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je dieet ook een grote rol speelt in de hoeveelheid stresshormonen die in je lichaam circuleren.

woensdag 3 mei 2017

Invloed van stress op je gewicht (deel 1)

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels. De gevolgen van stress uiten zich zowel lichamelijk als geestelijk en kunnen zowel er voor zorgen dat je afvalt als dat je aankomt. Op deze pagina lees je hoe het kan dat je door stress soms afvalt en soms aankomt.

Wat is stress?
Alles dat een uitdaging of gevaar oplevert voor onze gezondheid zorgt voor stress in ons lichaam. Stress laat zich daarom het beste omschrijven als de lichamelijke reactie die er voor zorgt dat we een uitdaging of gevaar aankunnen.

Fight or fligth
Wanneer je in een situatie komt die gevaarlijk is, of je voor een uitdaging stelt, dan maakt je lichaam energie en kracht beschikbaar om hier mee om te gaan. Deze reactie wordt vaak fight or flight - vechten of vluchten - genoemd. Wanneer de reactie optreedt als je daadwerkelijk in gevaar bent, dan is dit een fijne reactie. Het kan je immers helpen om te overleven door ofwel van het gevaar te vluchten of door voor je leven te vechten.

Wanneer de stress-reactie zich voordoet om om te gaan met iets emotioneels of psychisch, zoals bijvoorbeeld problemen op je werk, dan is het vaak erg ongezond. Er is immers geen uitlaatklep in de vorm van vechten of vluchten die volgt op de stressreactie.

Wat doet stress met je gewicht?
Tijdens stress worden er diverse hormonen aangemaakt die onder andere een invloed hebben op:
je stofwisseling
hoe actief je lichamelijk bent (onrustig)
hoe veel honger je hebt

Niet bij iedereen heeft stress hetzelfde effect. Sommige mensen vallen erg af door stress, terwijl anderen juist aankomen.

maandag 1 mei 2017

Vakantie


Op vakantie letten we vaak een stuk minder op onze gezondheid. We eten vaak veel ongezonder en nemen sneller wat alcohol. Het dieet wordt vaak vergeten als we op onze vakantiebestemming zijn. Dit is zonde en ook nergens voor nodig. Je kunt namelijk nog steeds genieten, maar wel op je lijn letten als je op vakantie bent.

Vakantie is genieten
Veel mensen die een poging doen tot afvallen, hebben hier tijdens de vakantie opeens minder zin in. Volgens hen is vakantie genieten en is het dus zonde om telkens op de lijn te letten. Het is natuurlijk ook waar dat de vakantie om te genieten is, en het is onzin om volledig bezig te zijn met je gewicht en de lijn. Je kunt echter wel verstandige keuzes maken, zodat je tenminste niet aankomt tijdens je vakantie. Er zijn veel gezonde opties op je vakantiebestemming, dus waarom alleen voor het ongezonde gaan?

 Ontbijten op vakantie
Je kunt op vakantie op verschillende manieren ontbijten. Je kunt zelf een ontbijt maken, bijvoorbeeld in een appartement of op een camping. Je kunt ook een ontbijtbuffet hebben in je hotel of ergens op locatie gaan eten. Het zelf maken van een ontbijt is vaak wel redelijk verantwoord, maar bij het ontbijtbuffet of het ontbijten op locatie maken mensen vaak fouten. Zij gaan voor de lekkere zoete broodjes, de gebakken eieren en bacon of de lekkere taartjes en gebakjes. Dit is erg lekker, maar je kunt ook kiezen voor een broodje met beleg of lekkere yoghurt met cereal erin. Natuurlijk mag je ook best eens wat zondigen tijdens je ontbijt op vakantie, maar kies hier bijvoorbeeld een paar dagen voor uit. Doe het niet iedere dag.

Verstandige keuzes om af te vallen
Als je wilt afvallen tijdens je vakantie kun je veel verstandige keuzes maken. Wil je een ijsje? Neem dan een waterijsje of hoorntje in plaats van een coupe. Drink sowieso de hele dag veel water, wat niet moeilijk is met de temperaturen waar je vaak mee te maken hebt. Lekkere tussendoortjes op vakantie kunnen vers fruit zijn of bijvoorbeeld noten (denk aan kokos of walnoten). Het verse fruit is in veel landen vaak veel lekkerder dan bij ons en je kunt geregeld stands vinden met vers fruit.

Avondeten tijdens je vakantie
Je kunt tijdens je avondeten ook heel goede keuzes maken. Salades zijn vaak erg lekker en bevatten weinig calorieën. Je kunt ook kiezen voor gerechten met mager vlees en vis. Als toetje kun je kiezen voor een fruitsalade. Wil je toch ijs na, dan kun je ervoor kiezen om buiten het restaurant ijs te nemen. Daar zijn de porties vaak kleiner dan bij het restaurant zelf. Wil je een keer wat meer of vetter eten, dan is dat geen probleem.



Wees niet teleurgesteld
Als het niet lukt om af te vallen tijdens je vakantie, wees dan niet teleurgesteld. Zie je vakantie inderdaad als een moment waarop je kunt genieten. Soms bouw je tijdens je vakantie ook meer spieren op en deze wegen sowieso meer dan vet. En zelfs als je wat bent aangekomen tijdens je vakantie: daarna heb je weer genoeg mogelijkheden om wel af te vallen.

maandag 24 april 2017

medicatie en gewicht

Dikker worden door medicijnen. Elk pondje gaat door het mondje is altijd het gezegde. En daar zit ook veel waarheid in. Maar bij sommige medicijnen worden mensen ook dik, terwijl ze niet meer eten. Antidepressiva en andere middelen die het geestelijk welbevinden moeten verbeteren zorgen er voor dat mensen dikker kunnen worden. Maar er zijn ook andere medicijnen waardoor mensen dikker worden.Veel afvallen door geestelijke problemen

Mensen die een geestelijke aandoening hebben, kunnen in korte tijd heel veel afvallen omdat ze niet goed eten. Hun maag verdraagt het als het ware niet om te eten, omdat hun aandoening hen helemaal in beslag neemt. Is eenmaal vastgesteld dat de persoon in kwestie aan een ziekte lijdt dan worden vaak medicijnen voorgeschreven die van invloed zijn op het eetpatroon of op het gewicht als zodanig.

Antidepressiva hebben invloed op het gewicht
Het slikken van antidepressiva, maar ook middelen als lithium (tegen een bipolaire stoornis of te wel manische depressiviteit) heeft vaak de nodige bijwerkingen tot gevolg. In de eerste fase zijn dat er vaak heel veel. De persoon in kwestie is misselijk, heeft maag- of darmklachten, ziet wazig, is veel slaperig of kan zelfs huiduitslag krijgen. Als het middel eenmaal is opgenomen in het bloed worden die klachten vaak veel minder. Maar van de meeste middelen tegen depressie en andere aandoeningen van de psyche komen mensen wel aan. Sommige enkele kilo’s, maar in andere gevallen soms wel tientallen kilo’s. De aard en de ernst van de klachten zijn niet alleen afhankelijk per persoon, maar hangen ook van de dosis af die iemand moet slikken.

Gewichttoename niet alleen door meer eten
Iemand die zich weer beter gaat voelen, kan door de medicijnen ook weer gaan eten. Depressieve mensen eten soms ook heel veel om toch nog een bepaalde troost te hebben. Het kan dus zijn dat ze na het krijgen van medicatie juist minder gaan eten. Maar ook in die gevallen treedt vaak gewichttoename op, als gevolg van het medicijn zelf. Mensen die dus wel op hun gewicht willen letten in die gevallen, zullen de weegschaal goed in de gaten moeten houden. Als het echt de spuigaten uitloopt, terwijl er niet of niet veel meer gegeten wordt is het verstandig met de arts of psychiater te overleggen over het gebruik van de medicatie.Wellicht zijn er andere middelen die van minder grote invloed zijn op het gewicht. Probleem is dan wel dat er weer een gewenningsperiode in acht worden genomen, met soms opnieuw alle bijverschijnselen van dien. Zeker in een fase waarin iemand zich net weer een beetje beter voelt is dat niet aan te raden. In dat geval is het beter om het verhoogde gewicht eerst maar even voor lief te nemen en op een latere termijn over te schakelen op een ander medicijn.

donderdag 20 april 2017

E-sigaret

Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt naar aanleiding van het onderzoek dat elektronische sigaretten – zowel met als zonder nicotine - zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken.

Risico’s
Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat. De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.

Verschillen tussen vloeistoffen
Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat de samenstelling van de vele soorten e-vloeistof op de Nederlandse markt en die van de resulterende damp onderling sterk verschillen. Soms komen de gevonden hoeveelheden nicotine in de vloeistof niet overeen met de gehalten die op de verpakking staan. Van sommige stoffen blijken de concentraties in de damp hoger te zijn dan in de vloeistof; sommige stoffen ontstaan bijvoorbeeld pas bij verdamping. Aldehyden ontstaan bijvoorbeeld bij de opwarming van de vloeistoffen en metalen komen vrij uit de verdamper. Propyleenglycol en glycerol zijn ‘dragervloeistoffen’ voor nicotine en de smaakstoffen.

Stoppen met roken
Bij het roken van e-sigaretten komen wel minder schadelijke stoffen en lagere concentraties schadelijke stoffen vrij dan bij het roken van tabak. De NVWA geeft aan dat de risico’s beperkt blijven bij incidenteel gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Maar omdat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen, bestaat hierbij wel het risico dat de rookverslaving in stand blijft en mensen e-sigaretten blijven gebruiken of blijvend combineren met het roken van tabak.

dinsdag 18 april 2017

Frisdrank

Nooit eerder dronken we zoveel frisdrank, maar liefst 94 liter gemiddeld per persoon per jaar. En volgens diverse onderzoeken is dat slecht voor de gezondheid. Belgische gezondheidswebsite Goed Gevoel zette de gevolgen op een rijtje.

1. Door frisdrank verouder je sneller.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten dat het DNA van mensen die minstens twee suikerrijke frisdrankjes per dag drinken 4,6 jaar ouder is dan dat van mensen die dat niet doen.

2. Het vergroot je behoefte aan suiker.
Wie twee blikjes frisdrank per dag drinkt, neemt de smaak van suiker minder waar en verlangt daardoor meer naar zoetigheden. Dat concludeerde dr. Hans-Peter Kubis van de Universiteit van Bangor. ‘Omdat suiker gekoppeld is aan het beloningscentrum in onze hersenen willen mensen die veel frisdrank drinken nog meer suikers consumeren.’

3. Frisdrank wordt soms in verband gebracht met kanker.
Vrouwen zouden meer kans hebben op borstkanker als ze meer dan drie suikerrijke frisdranken per week drinken. Onderzoekers van de Laval Universiteit in Quebec kwamen vorig jaar tot de conclusie dat de densiteit van de borsten van vrouwen hoger wordt als ze veel frisdrank drinken en dat is een risicofactor voor borstkanker.

4. Cola is slecht voor je botten.
Een studie van de Tufts Universiteit in Boston uit 2006 toont aan dat vrouwen die elke dag cola drinken een minder stevige botstructuur in de heupen hebben dan vrouwen die dat niet doen. Dit zou komen omdat cola een grote hoeveelheid fosforzuur bevat.

5. Het koolzuur zorgt voor een opgeblazen gevoel.
Het koolzuur in frisdrank vult je maag met lucht. Wie lijdt aan het prikkelbare darmsyndroom, kan daar meer last van krijgen door veel koolzuurhoudende dranken te drinken.

6. Frisdrank beschadigt je tanden.
Ook light frisdranken zijn een aanslag voor je gebit. Het gaat namelijk om het citroenzuur dat in veel frisdranken zit. Fruitdrankjes met dezelfde hoeveelheid suiker brengen veel minder schade toe aan je tanden.

7. Suikerrijke dranken zijn slecht voor de lever.
Mensen die twee blikjes koolzuurhoudende fruitdrankjes per dag consumeren, zouden vijf keer meer kans hebben op leververvetting, blijkt uit een Israëlische studie uit 2009. De fruitsuikers worden direct door de lever opgenomen en omgezet in vet. Voor light dranken geldt hetzelfde.


zaterdag 15 april 2017

3 jarig bestaan Tren counseling

De afgelopen 3 jaar zijn voor Tren bijzonder goed verlopen.
Het starten 3 jaar geleden van een nieuwe organisatie die van betekenis zou zijn voor veel mensen is een doel wat behaald is.  (Er mogen natuurlijk altijd nog veel meer mensen de weg naar Tren vinden)

Iedere dag  geniet ik nog van de positieve reacties en bijzondere momenten die wij samen met onze klanten mogen beleven. Succes verhalen maken het natuurlijk nog mooier maar de diepgaande gesprekken, de achterliggende gedachten van de klanten , ieder op zijn of haar manier hun eigen verhaal vertellende, dat maakt het nog persoonlijker. Dat is waar wij voor wilde staan. Het is niet alleen het afvallen of het stoppen met roken wat aangepakt wordt. Het is het totaal plaatje wat veranderd en wat het juist zo bijzonder maakt. Iedereen schrijft hiermee zijn of haar geschiedenis.

Tren is niet alleen de methode maar ook de begeleiding van de mensen. Daarom ben ik blij dat 2,5 jaar geleden Monique erbij is gekomen. Het hele Tren plaatje wat 3 jaar geleden was ontstaan, is nu zijn weg aan het vinden.  Mijn visie op de toekomst is dat we met de methode van Tren nog veel meer mensen een andere toekomst kunnen geven. Uiteindelijk is en blijft het een hulpmiddel maar zoals ik al eerder schreef, samen met onze klanten schrijven we geschiedenis.

De klanten voelen zich als nieuw en gaan met een goed gevoel de toekomst in. Daarmee is dan ook een woordje van dank naar al onze klanten wel op z’n plaats. Door jullie openheid en positieve reacties, kunnen wij verder om samen, met nog meer mensen, geschiedenis te schrijven.

Ik ben trots op jullie en op Tren. Op naar de komende 3 jaar!

Liefs,

Mieke

donderdag 13 april 2017

Metabolisme

Bij de stofwisseling denken we vaak aan het gewicht, maar het is ook van toepassing binnen vele lichaamsprocessen. Cellen maken afvalstoffen aan welke binnen de stofwisseling worden omgezet naar nuttige stoffen. Indien daarbij een probleem ontstaat kunnen er afvalstoffen in organen en hersenen opbouwen waardoor stofwisselingsziekten zoals Sanfilippo worden veroorzaakt. Wat is de invloed van de stofwisseling op ons lichaam, gewicht, energie en ziekten?

Stimuleren van metabolisme
Indien we het over de standaard stofwisseling hebben dan bedoelen we altijd het gewicht. Hoeveel stoffen of energie worden ingenomen en hoeveel hebben we daarvan eigenlijk nodig. Door eenzijdige voeding in te nemen, weinig te kauwen of gewoon overmatig veel te eten wordt het lichaam dik. Dit kan ook door toedoen van schildklierproblemen worden getriggerd waardoor onvoldoende T3 en T4 hormonen het gewicht laten toenemen. Wat is de invloed van de schildklier op het metabolisme en hoe kan afvallen dan worden gestimuleerd?

B12, eiwitten en energie
Vele processen in het lichaam zijn op celniveau compleet afhankelijk van noodzakelijke stoffen. Meest voorname zijn B12 vitamine, voldoende energie en het verkrijgen van aminozuren uit eiwitten. De combinatie is van toepassing bij uiteenlopende stofwisselingsmechanismen. Er kan echter sprake zijn van een ontregelde stofwisseling waardoor cellen onvoldoende energie, mineralen of andere stoffen krijgen.

dinsdag 11 april 2017

Haarverlies tijdens overgang

Tijdens de overgang verandert er van alles in je lijf. En dit heeft ook gevolgen voor je haar. Het wordt droger, glanst minder en wordt dunner. Soms neemt haaruitval zelfs zulke extreme vormen aan, dat het verstandig is een arts te raadplegen. Gelukkig kunnen de meeste vrouwen met minder drastische maatregelen toe.


Het is niet alleen het hoofdhaar dat te lijden heeft onder de overgang. Haar over het hele lichaam kan in textuur en hoeveelheid veranderen tijdens en na de menopauze. Bij sommige vrouwen uit dit zich in donker, dikker en taai lichaamshaar. Dit wordt hirutisme genoemd. Veel andere vrouwen merken juist dat ze minder schaamhaar en okselhaar hebben. Op het hoofd wordt het haar veelal droger en glanst het minder. Een van de meest bekende overgangsklachten is bovendien haaruitval. Dit kan al beginnen als iemand rond de 40 jaar is.

Hormoonspiegel
Haaruitval tijdens en na de overgang heeft veel te maken met de veranderende hormoonspiegel. Van het vrouwelijk hormoon oestrogeen is bekend dat het een positieve invloed op de conditie van huid en haar heeft. En juist van dat hormoon gaat het lichaam tijdens en na de overgang minder produceren; soms tot wel 80 procent. Ook van de mannelijke hormonen (androgenen) wordt minder aangemaakt, maar dat is meestal maar 10 tot 30 procent. Hierdoor verandert de verhouding tussen de androgenen en de oestrogenen en raakt het lichaam uit balans.

Dunner haar
Door deze blijvende verandering in de verhoudingen, en door gevoeligheid van de hoofdhuid voor mannelijke hormonen, merken de meeste vrouwen dat hun haar aanzienlijk dunner wordt. Bij sommige vrouwen zal dat heel geleidelijk gaan. Anderen hebben te maken met perioden van meer of minder haaruitval. De verschijnselen zijn per persoon verschillend en hebben nauwelijks te maken met haartype, ras of haardracht. Wel valt haaruitval vaak eerder op bij langer haar.  En ook bij donkerharigen zie je de hoofdhuid vaak eerder door het haar heen schijnen.

Stress
Hormonale veranderingen zijn niet de enige reden voor haaruitval tijdens de overgang. Veel vrouwen kampen tijdens de menopauze met stress. Ook dit kan resulteren in dunner wordend haar en haarverlies, want stress beïnvloedt het groeipatroon van het haar. Het is daarom belangrijk stress zoveel mogelijk te vermijden.

zondag 2 april 2017

week van de overgang

Iedere vrouw komt in de overgang. De week van de overgang draagt bij aan bewustzijn bij vrouwen en het bespreekbaar maken van dit onderwerp thuis en op het werk.

Meer dan 80% heeft meer of mindere overgangsklachten. Het is een biologisch proces met grote fysieke, emotionele en mentale veranderingen en kent vier fases: pre-menopauze, peri-menopauze, de menopauze en de post-menopauze. Het begint tussen de 40 en 50 jaar en klachten kunnen gemiddeld 5 tot 10 jaar duren. Op dit moment zijn plm. 1.9 mln vrouwen tussen 45-60 jaar.

Kom deze week naar Tren counseling (van 3 april tm 8 april 2017) voor je overgangsklachten en krijg 5€ korting op je consult. Samen komen we er doorheen.


vrijdag 31 maart 2017

Gelegenheidsroker

Ruim een op de vier (25,2 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rookt. Daarvan is 6 procentpunt gelegenheidsroker.
Dat is hoger dan het gemiddelde percentage rokers in de Europese Unie (EU), dat op 24 procent ligt. Hiervan rookt 4,7 procentpunt alleen op gelegenheid.

Nederlanders roken meer dan gemiddeld, dat komt vooral door het hogere percentage gelegenheidsrokers. De cijfers worden gemeld door Eurostat, het onderzoeksbureau van de EU.

Mannen roken over het algemeen meer dan vrouwen, ook in Nederland. 28,8 procent van de Nederlandse mannen rookt, tegenover 21,6 procent van de vrouwen.

De meest verstokte rokers wonen in Bulgarije (34,8 procent). In Zweden is dat meer dan twee keer zo laag: 16,7 procent.


woensdag 29 maart 2017

Mannen en hormonen

Van vrouwen weten we allemaal wel dat ze te maken krijgen met hormonale veranderingen. Veel minder bekend is dat mannen dit ook meemaken. Deze "mannelijke overgang" noemen we ook wel andropauze of penopauze. De eerste tekenen van deze penopauze kunnen zich al voordoen rond ons 40ste jaar.

Het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt voor 95% geproduceerd in onze testikels, en wordt via het bloed door het lichaam vervoerd. Testosteron heeft invloed op onze hersenen, botten, bloed, spieren, libido, erectiekracht en immuunsysteem en speelt dus een belangrijke rol bij het goed functioneren van ons lichaam. Als het testosteron-gehalte in het bloed afneemt, kan de man dan ook te maken krijgen met uiteenlopende klachten.

Als we ouder worden, neemt het testosterongehalte geleidelijk aan af. Dit is een normaal proces dat hoort bij het ouder worden. Het vormt pas een probleem als er hierdoor klachten optreden. Ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar krijgt klachten door een hormoontekort.

Omdat testosteron op veel organen invloed heeft, komen er vaak meerdere klachten tegelijk voor. Veelgehoorde klachten in de penopauze zijn:


Klachten van verminderde vitaliteit bij het ouder worden
Afname van de libido of lust
Erectieproblemen
Vermindering van de spierkracht, meer buikvet
Verminderde energie, lusteloosheid en minder initiatief
Verminderd algemeen welbevinden
Depressieve klachten en stemmingswisselingen
Slaapstoornissen
Bloedarmoede
Botontkalking of osteoporose


zondag 26 maart 2017

Suiker

Als er één voedingsstof is die door de maatschappij omarmd is, dan is dat wel suiker. Het zit praktisch overal in, en onze liefde ervoor zal onze ondergang worden. Het is overigens wel begrijpelijk, want we worden omringd door suiker en het zou moeilijk zijn om producten te vinden waar geen suiker in zit. Het is zo erg geworden dat gezondheidsambtenaren inmiddels actief campagne aan het voeren zijn om de consumptie van suiker terug te dringen, en sommige overheden overwegen zelfs om een suikerbelasting in te voeren. Geloof ons wanneer we zeggen dat de consumptie van suiker een gewoonte is waar je mee op moet houden. Hier zijn een paar feitjes over suiker die velen aanmoedigen om inderdaad te stoppen met de consumptie ervan.

  • Suiker = heel veel calorieën  De consumptie van suiker in het Westerse voedingspatroon telt ongeveer 5000 calorieën per dag. Als je je bedenkt dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën voor een vrouw 2000 is, wordt duidelijk in welke mate onze consumptie (en taille) te maken heeft met suiker.
  • Frisdranken zijn een expreskaartje voor overconsumptie. Een blikje frisdrank van 33 ml bevat vaak 7-10 theelepels suiker. Volgens de American Heart Association is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 6 theelepels voor vrouwen en 9 theelepels voor mannen.
  • Het is een ramp voor de huid. Een teveel aan suiker vormt collageen, en dit vermindert de elasticiteit van de huid en zorgt voor rimpels.
  • Overmatige consumptie van suiker maakt je gezondheid kapot. Suiker is in verband gebracht met een aantal gezondheidsgerelateerde problemen, waaronder kanker, obesitas, type 2 diabetes, haaruitval, ADHD, slapeloosheid, duizeligheid, allergieën, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.
  • Suiker is verslavend. We hebben het dan niet alleen over emotionele verslaving. Suiker veroorzaakt de afgifte van opiaatachtige stoffen die de hersenen belonen en een fysiek verlangen ernaar veroorzaken.
  • De consumptie wordt steeds groter. De suikerconsumptie groeit sneller dat de populatie van de wereld en de suikerproductie groeit zelfs nog sneller – en zo wordt suiker steeds goedkoper.
  • Het zit werkelijk overal in. Dat is geen overdrijving. Zelfs zoiets als pastasaus, broodjes en mayonaise bevatten toegevoegde suiker. Als het in een fabriek is gemaakt, is de kans groot dat er suiker aan is toegevoegd.
  • Suiker heeft geen voedingswaarde.  De geraffineerde suikers in voorverwerkt voedsel zijn gewoon lege calorieën.
  • Het onderdrukt het immuunsysteem. Te veel suiker consumeren vermindert in hoge mate de effectiviteit waarmee we een infectie kunnen bestrijden.
  • Denk niet dat kunstmatige zoetstoffen beter zijn. Het is bewezen dat kunstmatige zoetstoffen, die gebruikt worden in plaats van suiker, dikmakers zijn, en sommige, zoals aspartaam, kunnen hoofdpijn en stemmingswisselingen veroorzaken.
  • Sommige zoetstoffen zijn niet wat ze lijken Sucralose, een basis voor sommige zoetstoffen, was in feite bedoeld als insecticide.

We zijn geen fanatieke suikerhaters, suiker is gewoon een onderdeel van ons leven en een bouwsteen van koolhydraten. Het probleem met suiker in ons voedingspatroon is dat er te veel van in zit. Door er minder van te consumeren en dat bovendien op verantwoorde wijze te doen, is het mogelijk om een heleboel vervelende aan suiker gerelateerde gezondheidsproblemen te vermijden. Het gaat allemaal om kennis, hoe meer je weet, hoe groter de kans dat je weloverwogen beslissingen neemt – je hoeft suiker niet helemaal uit je leven te verbannen!

vrijdag 24 maart 2017

Feitjes over roken

Niet roken wordt zo langzamerhand mode. Tussen 2001 en 2005 was het aantal jeugdige rokers flink afgenomen. Toch rookt nog altijd bijna een derde van de jongeren tussen twaalf en vijftien regelmatig een sigaret.

Feiten over roken
Roken is voor meer sterfgevallen verantwoordelijk dan verkeersongevallen, alcohol en illegale drugs bij elkaar. Ieder sigaret verkort - volgens aktuele onderzoeken - de levensverwachting met ongeveer zes minuten. Door roken verhoogt de kans om te sterven aan longkanker met tien keer. Naast nicotine, teer en koolmonoxide zitten er nog meer dan 4000 stoffen in sigaretten, waarvan er 200 giftig en 70 kankerverwekkend zijn.

Nicotine, de hoofd werkstof in sigarettenrook, is een zeer giftige materie, die bovendien zeer verslavend werkt. Roken verslechtert de konditie en de sportprestaties, het leidt tot kortademigheid, minder longcapaciteit en astma. Door roken kun je seksuele problemen krijgen. Bij jongens bestaat er een verhoogd risico op erectiestoornissen. Bij meisjes kan de pil in combinatie met roken tot trombose leiden. En uit onderzoek is gebleken, dat de pil bij zeer veel roken ook niet meer zo goed beschermt.

Bovendien heeft de rook nog zoveel onaangename bijwerkingen, zoals slechte adem, gele vingers, slechte huid en stinkende kleding. Om maar te zwijgen van de kosten om te roken. Een pakje per dag kost al gauw zo'n 100 euro in de maand! Geld, wat men veel beter ergens anders aan kan uitgeven.
Fabeltjes

Sigaretten zorgen er niet voor dat je slanker wordt! Talrijke studies tonen aan dat er helemaal geen verband tussen roken en afvallen is. Dat ex-rokers vaak aankomen, komt alleen maar doordat de sigaretten door zoetigheid of chips vervangen worden.


Het klopt ook niet, dat de zogenaamde 'light' sigaretten minder schadelijk dan normale sigaretten zijn. Bij de light sigaretten zijn weliswaar de nicotine- en teerwaarden lager, maar daardoor neigt men ernaar veel harder aan de sigaret te trekken en zo de rook dieper te inhaleren. Ook zitten er in de lights evenveel kankerverwekkende stoffen als in de sterkere sigaretten.

Veel mensen denken, dat je rustig wordt van roken. Dat klopt niet. Het gevoel van ontspanning, waar veel rokers het over hebben, ontstaat alleen maar doordat de ontwenningsverschijnselen (versnelde pols, sneller ademen) weggenomen worden door een sigaret op te steken. Een graag gebruikt argument is ook: roken is toch mijn zaak, ik doe er niemand kwaad mee. Fout. Roken is niet alleen slecht voor je eigen gezondheid, het passief roken verhoogt de kans op kanker ook nog voor degenen die in je nabijheid zjin.


woensdag 22 maart 2017

Overgangs tips

Natuurlijk kan je naar ons komen om het je lichamelijk makkelijk te maken.
Hieronder 10 overgang tips om deze periode nog draaglijker te maken

De overgang is een volkomen natuurlijk proces, waarbij wordt gezocht naar een nieuw evenwicht.  Ongeveer 80% van alle vrouwen die de menopauze naderen hebben ‘typische’ overgangsklachten die bij de menopauze horen. Lichte klachten tijdens de overgang, zoals af en toe een opvlieger, prikkelbaar zijn of een keer een onregelmatige menstruatie hebben, zijn normaal. Je kunt ook geconfronteerd worden met overgangsklachten waar je heel veel hinder door ondervindt en waar je hulp bij kan gebruiken. Hieronder  10 overgang tips die jezelf kan toepassen zodat de overgangsperiode draaglijker voor je kan worden.

10 overgang tips

  1. Eet meer voeding dat rijk is aan fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige hormonen die de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam op natuurlijke wijze kunnen aanvullen
  2. Regelmatig bewegen of ontspanning geeft minder snel opvliegers. Neemt tijd voor jezelf: doe ademhalingsoefeningen om rustiger te worden, neem een douche en smeer je in met heerlijke bodylotion, pak het boek dat je al heel lang wilt lezen, ga lekker hardlopen in de natuur
  3. In laagjes aankleden helpt. Je kunt wat uit trekken wanneer je het warm krijgt
  4. Leg onder je dekbed een laken. Als je het te warm krijgt ga je onder een het laken liggen en als je het koud hebt leg je je dekbed er weer over heen
  5. Praat erover. Vertel aan je omgeving dat je last van overgangsklachten hebt. Dat geeft al een stukje begrip, waardoor alles minder erg lijkt. Gedeelde smart is tenslotte halve smart
  6. Vermijd heet of sterk gekruid voedsel, cola, koffie en alcohol. Ze kunnen opvliegers uitlokken. Gezonde voeding geeft meer energie en kan jouw humeur omhoog halen
  7. Accepteer het feit dat je in de overgang zit daardoor wordt het een stuk minder moeilijk
  8. Een koud washandje op de nek om je opvliegers ‘af te blussen’. Bedrieglijk simpel, maar het werkt echt!
  9. Neem voet-wisselbaden. Houd afwisselend het ene en dan weer het andere been onder koud en dan weer warm water
  10. Zie de overgang als een baring van jezelf

maandag 20 maart 2017

Omgaan met negatieve emoties

Emoties zijn noch goed, noch slecht. De manier waarop je ermee omgaat heeft echter wel een grote invloed op je geluk, kwaliteit van leven en je gezondheid. In 4 eenvoudige stappen kun je leren de schadelijke effecten van emoties te voorkomen.

Emoties werken soms beangstigend en bedreigend omdat ze zo krachtig kunnen zijn en ons verstand kunnen overheersen. Juist deze kracht maakt emoties tot een schitterend fenomeen. Emoties zijn net als golven van de zee: ze zwellen aan tot zij hun hoogste punt bereiken, waarna ze langzaam wegebben. Emoties hebben een grote invloed op onze gezondheid. Ze brengen tastbare, moleculaire effecten in ons lichaam teweeg en zijn daarmee in staat de natuurlijke balans van de lichaamsfuncties te verstoren of juist te herstellen.

Positieve emoties als liefde en genegenheid, trots, dankbaarheid, geluk, blijdschap en vreugde bevorderen een goede gezondheid. Negatieve emoties als verdriet, boosheid, angst, schuld, schaamte, afgunst, jaloezie, afkeer en walging verstoren de natuurlijke, gezonde balans van het lichaam. Toch zijn negatieve emoties noch goed, noch slecht. Ze vertellen je slechts wat er in je omgaat. Pas als je deze negatieve emoties gaat onderdrukken of je er aan vast gaat klampen vormen zij een bedreiging voor je gezondheid.

In 4 stappen leren omgaan met negatieve emoties

Er zijn grofweg drie manieren om met je emoties om te gaan. De meest gezonde manier is je emoties toelaten en ze gewoonweg ervaren, zonder te proberen in te grijpen. Een tweede manier is onze emoties onderdrukken voordat ze hun piek bereiken. We willen de emotie dan niet ervaren, we zijn er bang voor en vluchten in ons denken. Een derde manier is dat we ons vastklampen aan emoties nadat zij hun piek hebben bereikt. We zijn dan eerder ‘verslaafd’ aan onze emoties, we krijgen een ‘kick’ van de intensiteit ervan en weigeren de emotie los te laten.

Zowel het wegdrukken van emoties als het vastklampen aan emoties heeft op den duur gevolgen voor onze gezondheid: het lichaam raakt overbelast en uit balans en de stroom van negatieve en alarmerende gedachten raakt versterkt. Hoe je je emoties, zowel de positieve als de negatieve, kunt toelaten en gewoonweg ervaren, zonder er iets aan te willen veranderen, beschrijf ik hieronder.

Stap 1: Opmerkzaamheid

Emoties komen en gaan als golven: ze zwellen aan, bereiken hun piek en nemen vervolgens weer af. Probeer jezelf erop te betrappen wanneer je ‘op de golf van een emotie surft’. Kijk eens hoe je reageert op deze emotie: (1) druk je de emotie weg vóórdat deze zijn piek bereikt, (2) laat je de emotie toe en ervaar je hoe deze aanzwelt, zijn piek bereikt en afneemt of (3) klamp je je vast aan de emotie als deze over zijn piek heen is en houd je de emotie daarmee onnodig lang in stand?

Stap 2: Acceptatie

Erken dat je ‘op de golf van een emotie surft’: ‘Ja, ik ben vol liefde en genegenheid / trots / dankbaarheid / geluk / blijdschap / vreugde / verdriet/ boosheid / angst / schuldgevoel / schaamte / afgunst / jaloezie / afkeur / walging’.

Accepteer je emotie, vecht er niet tegen. Door je emoties te accepteren, wordt het voor jezelf duidelijk wat er in je omgaat, wat de oorzaak daarvan is en óf en hóe je daarop wil reageren. Door JA te zeggen tegen je emoties, laat je je weerstand ertegen los en ben je in staat je angst ervoor te overwinnen. En dit is erg belangrijk, want weerstand houdt datgene waar je weerstand tegen biedt in stand, het houdt je aandacht gericht op wat je niet wil voelen. Dit is de reden waarom jezelf forceren om altijd vrolijk en optimistisch te zijn, zonder eerst je negatieve emoties te accepteren, niet werkt. Je gaat je er op den duur alleen maar slechter door voelen en het kost je onnodig veel energie.

Stap 3: Toestemming geven en aandachtig blijven

Geef jezelf toestemming met de golf mee te gaan en de emotie in al haar facetten te ervaren: de aanzwelling, het piekmoment en het wegebben van de emotie. Richt je aandacht op de ervaring van de emotie in je lichaam. Vraag jezelf: ‘Wat voel ik precies ? Waar in mijn lichaam voel ik dat? Beweegt het door mijn lichaam heen of blijft het op één plek hangen? Wordt het krachtiger, is het op zijn krachtigst, of neemt het in kracht af?’ Probeer er geen invloed op uit te oefenen, laat de emotie gewoon op zijn natuurlijke beloop.

Is de emotie zo krachtig dat deze je overmant, zoek dan een rustig plekje voor jezelf waar je de emotie vrij kunt uiten. Hier kun je je boosheid loslaten op een kussen, je tranen de vrije loop laten, je uitspreken tegenover een denkbeeldig persoon of alles eens flink van je af schreeuwen. Of misschien kun je je beter uiten door alles van je af te schrijven, door te tekenen of schilderen of een gedicht te schrijven. Ook hier geldt: probeer er geen invloed op uit te oefenen, laat de emotie haar eigen weg naar buiten zoeken.

Stap 4: Onderzoeken

Stellen we onze doelen te hoog of te laag, doordat wij er een onrealistisch ideaalbeeld op na houden of een lage dunk van onszelf hebben, dan leggen we een te grote kloof tussen wens en werkelijkheid en werken zodoende sterke negatieve emoties in de hand. Het is dus zinvol om onszelf in het geval van negatieve emoties de volgende vragen te stellen: heb ik een realistisch doel voor mezelf gesteld, of lag mijn doel te hoog of laag? Heb ik realistische verwachtingen gekoesterd, of heb ik te veel of weinig van mezelf en/of anderen verlangd? Schat ik mezelf op waarde, of heb ik een te lage of hoge dunk van mezelf?